24. února 2016 • 04:57

Berbr žaluje kritiky. Od Kovaříka chce 800 tísíc, platit má i Vízek

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten, jenž celou kauzu odpálil, už zná plán Berbrovy odvety. Roman Berbr a Dagmar Damková požadují po bývalém rozhodčím Liboru Kovaříkovi odškodnění 800 tisíc korun a omluvu v médiích. Obálku našel ve schránce i internacionál Ladislav Vízek, který má k pokání přidat 100 tisíc korun.



Berbr a Damková prostřednictvím své právničky rozeslali svým veřejným kritikům usnesení, v němž je žalují ve věci ochrany osobnosti a požadují satisfakci. Libor Kovařík to potvrdil v prohlášení pro deníky Sport a Aktuálně.cz. „Ano, pan Berbr a jeho manželka paní Damková na mě podali žalobu na ochranu osobnosti s požadavkem na finanční odškodnění ve výši 800 tisíc korun, požadují i omluvu ve vybraných médiích,“ prohlásil bývalý sudí, který právě na protest proti počínání této dvojice ukončil loni v srpnu svou kariéru.

Následně v nebývale otevřené zpovědi v deníku Sport popsal (CELÝ ROZHOVOR ČTETE ZDE>>>), jak vidí situaci v rozhodcovském prostředí. Ve zkratce: ligové sudí neřídí jejich předsedkyně Damková, nýbrž v rozporu s řády asociační místopředseda Berbr, který je navíc ponižuje.

Berbr žaluje kritiky. Kolik chce peněz? Co si myslí deník Sport?
Video se připravuje ...

Ve včerejším prohlášení doplnil: „Chtěl jsem vysvětlit, proč jsem skončil. Aby si každý mohl udělat názor, tak jsem popsal konkrétní situace, kterých jsem byl svědkem a které podle mého názoru nejsou v pořádku.“ Následně se ozvalo několik dalších lidí, kteří vystoupili na Kovaříkovu podporu.

Kovařík nyní připomněl, že Berbr i Damková odmítli pozvání do několika pořadů, kde mohlo dojít k diskusi. „Místo toho na mě podali žaloby. Podle mého má tato žaloba odradit další potenciální kritiky pana Berbra od veřejného vystupování. Myslím si, že je důležité, aby byla ve fotbale a nejen v něm zachována svoboda projevu jednotlivce, takže doufám, že soudní spor vyhrajeme,“ tvrdí Kovařík.

Kovaříka bude zastupovat Haindlová

Zastupovat ho bude právnička Markéta Haindlová, předsedkyně České asociace fotbalových hráčů a bývalá předsedkyně Odvolací a revizní komise FAČR. „Má dobrou pověst a také zná poměry v českém fotbale,“ vysvětluje Kovařík.

Kdo obdržel žalobu:
Libor Kovařík 800 000 korun a omluva
Ladislav Vízek 100 000 korun a omluva
Antonín Kordula omluva

Komu hrozí žaloba:
Tomáš Kovařík
Drahoslav Handlíř
Ivo Lubas
Josef Nikodém 

Poprvé natvrdo potvrdil žaloby od Berbra a Damkové také Ladislav Vízek . „Chce po mě omluvu a sto tisíc korun. Považuju to za trapnou záležitost,“ říká internacionál, které si pozornost žalobců vysloužil svými ostrými názory napříč médii, především však ve svých pravidelných komentářích ve Sportu.

Kovařík a Vízek tak doplnili bývalého asistenta Antonína Kordulu, dosud jediného z kritiků, jenž obdržel žalobu. Po něm však žalobci chtějí pouze omluvu. Obsílky pro další „vzbouřence“ se dají očekávat, časové prodlevy vznikají různou rychlostí příslušných soudů.

Žalovaní mají od doručení usnesení třicet dnů, aby se písemně vyjádřili, případně uvedli argumenty na svou obranu. „Soud připomíná, že účastníci jsou povinni označit důkazy k prokázání svých tvrzení,“ píše se v usnesení. Pokud žalovaný během třiceti dnů nepodnikne žádné kroky, má se za to, že žalobu uznává.

Všichni žalovaní však potvrdili, že půjdou k soudu. „Žalobu navrhneme zamítnout v celém rozsahu. Jsem přesvědčený, že Ladislav Vízek nepronesl žádné výroky s cílem dehonestovat žalobce a poškodit jejich čest. Více než o ochranu cti jde o snahu umlčet kritiku,“ říká Vlastislav Málek, Vízkův obhájce.

O termínu soudních jednání zatím není rozhodnuto.

Prohlášení Libora Kovaříka
„Potvrzuji, že na mě pan Berbr a jeho manželka paní Damková podali žalobu na ochranu osobnosti s požadavkem na finanční odškodnění ve výši 800 tisíc Kč. Chtěl bych připomenout, že v srpnu loňského roku jsem skončil s kariérou rozhodčího, protože jsem nechtěl za současného stavu dále působit jako rozhodčí.

Chtěl jsem vysvětlit, proč jsem skončil. Aby si každý mohl udělat názor, tak jsem popsal konkrétní situace, kterých jsem byl svědkem a které podle mého názoru nejsou v pořádku. Fotbal je z významné části financován státem z veřejných zdrojů. Pan Berbr i jeho manželka paní Damková jsou členy nejužšího vedení fotbalu, takže to jsou veřejné osoby. Jako veřejné osoby se měly dle mého názoru otevřeně obhájit. Byli jsme společně zváni do několika pořadů, kde jsme si mohli vyměnit argumenty a obhájit svá tvrzení v demokratické diskuzi. Berbr s Damkovou to vždy odmítli a místo toho na mě a některé další lidi, kteří mě podpořili, podali žalobu.

Podle mého názoru má tato žaloba odradit další potenciální kritiky pana Berbra od veřejného vystupování. Myslím si, že je důležité, aby byla ve fotbale a nejen v něm zachována svoboda projevu jednotlivce, takže doufám, že soudní spor vyhrajeme.

U soudu mě bude zastupovat Markéta Haindlová, která má dobrou pověst, a také zná poměry v českém fotbale.“

GALERIE | Přečtěte si svědectví o Berbrově zhoubném vlivu na fotbal

Libor Kovařík
Libor Kovařík

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud