Jan Malý
11. března 2016 • 22:30

Video je na cestě. Jak změní fotbal a kdy se bude používat?

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbal se chystá přivítat video. Technologická kontrola má už brzy v testovacím módu začít hlídat zápasy. Rozhodčím má ulevit a pomoci jim při řešení sporných situací - penaltách či gólech. Ovšem řada otázek ještě stále zůstává nevyjasněná, jako například finanční náročnost těchto opatření. A další důležitý požadavek: nesmí být narušena plynulost hry.



Fotbal se příchodu videa dlouho bránil, ale Mezinárodní pravidlová komise IFAB o víkendu posvětila zavedení rozhodčího, který bude na zápas dohlížet u videa a pomáhat arbitrům na hřišti při posuzování klíčových a na první pohled těžko vyhodnotitelných situací. „Přijali jsme opravdu historické rozhodnutí pro fotbal. Ukázali jsme, že nasloucháme fanouškům a hráčům,“ glosoval tento krok nedávno zvolený šéf FIFA Gianni Infantino.

V čem bude video pomáhat? Při posuzování gólů, kontrola bude například nad tím, zda vstřelené brance nepředcházel faul či ofsajd. Při penaltách, tady bude sudí u videa řešit, jestli k přestupku došlo, nebo ne. Při vyloučení – jestli je oprávněné (ale jen u přímo červených karet). A při chybném určení viníka, bude dohled nad tím, aby byl potrestán hráč, který se opravdu provinil.

Pojďme se podívat na konkrétní příklady. U gólů je to jasné. To, že nějaký padl z ofsajdu či po předchozím faulu, se v soutěžích napříč světem řeší každý víkend. Ovšem pozor, pokud rozhodčí neuzná regulérní gól například kvůli chybně odmávanému ofsajdu, neměl by mít možnost svůj verdikt nechat přezkoumat.

Plusy videa Plusy videaFoto Deník Sport
Minusy videa Minusy videaFoto Deník Sport

To je třeba příklad sparťana Davida Lafaty, který se trefil před rokem na jaře regulérně proti Teplicím, ale sudí mu zásah kvůli odmávanému ofsajdu neuznali. Rozhodčí by však za přítomnosti videa mohli s klidnějším svědomím hraniční situace pouštět ve prospěch útočícího mužstva, videorozhodčí by je pak mohl případně opravit.

Penalty? Tady to může být složitější, protože ani opakované záběry nemusí vždy prokázat, zda k provinění došlo, nebo ne. Stačí si vzpomenout, jak moc odlišné názory byly na sobotní střet slávisty Michala Frydrycha a boleslavského útočníka Jana Chramosty.

Vyloučení? Tady by bylo video v permanenci například v podzimním zápase mezi Jabloncem a Olomoucí, kdy dostal červenou kartu hostující Martin Hála za faul na unikajícího Ruslana Mingazova. Tehdy se sudí Karel Hrubeš i tak rozhodl dobře. A příklad pro správné určení viníka najdeme třeba na podzim 2013, kdy byl v utkání se Znojmem vyloučen nespravedlivě Tomáš Rada ze Slovácka, odvolací a revizní komise mu pak třízápasový distanc anulovala.

GALERIE: Kdy se bude používat video

Určení viníka
Určení viníka

S definitivním vstupem této technologie do nejpopulárnějšího sportu na světě je však i tak dál spojena řada otázek. Jedna podmínka je totiž zcela zřejmá. „Plynulost hry je zásadní, ta se nemůže dostat do ohrožení. To je důvod, proč to nejprve musíme otestovat,“ naznačil Infantino, že průtahy a dlouhé zkoumání opakovaných záběrů jsou nepřijatelné. A některé situace lze dosud z televizních záběrů těžko vyhodnotit.

Je také varianta, že by se video nepoužívalo ve všech zápasech, ale jen v některých. Dále se ještě neví, jak bude celý systém vypadat a fungovat nebo jak bude drahý. Proto je otázkou, kdy by videorozhodčí mohl být zaveden v českém fotbale. Například šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda by byl pro. „Já to podporuji, je to v zájmu všech. Jedná se o průlomovou věc. Žádná zásadní negativa nevidím,“ řekl Svoboda.

Video se má zatím testovat. O to se hned přihlásilo dvanáct asociací (například Skotsko nabízí na vyzkoušení svůj pohár) a jedna konfederace. Jedním z pokusných turnajů má být například Pohár FIFA v příštím roce v Rusku. Je plánováno, že by se video mělo pravidelně využívat nejpozději od sezony 2017/2018.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud