28. března 2013 • 09:59

Nepřišel jsem ho vyměnit, smutnil šéf Calgary. Ale Iginla jde za Crosbym

Autor: lah
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tahali se o něj, tohle zboží mělo vysokou cenu. Kanadský sniper Jarome Iginla se po šestnácti sezonách loučí s Calgary Flames. Jde si pro Stanley Cup. Do Pittsburghu. Mužstva, které vyhlásilo válku ve zbrojení. Jediným cílem je právě útok na Pohár.



Chtěl ho Boston, bažili po něm v Chicagu, Los Angeles… Už se zdálo, že ruku stiskne manažerům Bruins. Takhle informace kolovala po sociálních sítích, byla brána za zaručenou jistotu. Jenže se ukázala být mylnou. Jsou to Penguins, kdo získal kanadský klenot.

Symbol poslední éry Flames si vybral mužstvo, kde hraje jeho kamarád Sidney Crosby. Hokejový génius, se kterým si pětatřicetiletý mazák výtečně porozuměl na olympiádě ve Vancouveru. Tehdy z toho bylo zlato.

„Nepřišel jsem do Calgary, abych se stal tím, kdo ho vymění. Znám ho tři roky, co jsem tady. A bylo to těžké. Tohle je ta nešťastná a obtížná stránka našeho byznysu,“ říkal Jay Feaster, GM Calgary.

„Jsme strašně vděční za všechno, co pro nás Jarome udělal. Jenže poslední tři roky jsme se nedostali do play off, teď to také nevypadá úplně dobře. Končil mu kontrakt, takže jsme přistoupili k téhle výměně,“ dodal boss Flames.

Lepší budoucnost?

Získal volbu v prvním kole draftu 2013, do Alberty se stěhují práva na dva mladíky Kennetha Agostina Kena Hanowskiho. Hrající legenda klubu byla obětována za naděje v lepší budoucnost. Logický krok, v létě by Iginla pravděpodobně odešel sám jako volný hráč.

Kapitán Flames už nenastoupil do duelu s Coloradem (4:3), klub nechtěl riskovat jeho zranění. Po zápase pak došlo na dojemné loučení s parťáky. Kabinu opustila osobnost, chlap, který měl respekt všech. Nálada byla mizerná, logicky.

„Teď bude všechno jiné, divné,“ říkal útočník Mike Cammalleri. „Jarome byl součástí tohohle města, týmu... Vždycky měl jisté své místo v sestavě, byl to naprosto dominantní hráč. Bez něj to bude prostě jiné,“ smutnil.

Stejně těžko budou ztrátu svého idolu kousat fanoušci. Stačí si připomenout, co Iginla všechno dokázal. V jedenácti po sobě jdoucích sezonách měl přes třicet gólů. V NHL dal 525 branek. V devíti ročnících odehrál kompletní sadu 82 utkání. Má dvě zlaté medaile z olympijských her.

S Calgary se dostal na dostřel Stanley Cupu v roce 2004. Jenže v sedmém zápase finále jeho mužstvo nestačilo na Tampu Bay. Teď si chce příkladný lídr a podle svých spoluhráčů skvělý člověk na Pohár konečně sáhnout. V Penguins je šance vysoká.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud