16. února 2015 • 16:50

Všeuměl Plekanec. Na ledě nechybuje, učíme se od něj, smekají v Montrealu

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten, kdo hokeji aspoň trochu rozumí ví, že Tomáš Plekanec je jedním z nejlepších všestranných hokejistů současnosti. Pro Montreal je stejně důležitým hráčem jak v útoku, tak v obraně. Ale vždycky to tak nebylo. "Když jsem přišel do zámoří, znal jsem jen prostor od středu hřiště k bráně soupeře," přiznal český hokejista, který se pořádně rozpovídal pro NHL.com.



Mužstvo Canadiens letos září. Ve Východní konferenci sleduje zbytek soupeřů ze špičky tabulky, v celé NHL mu patří krásné čtvrté místo. Největší část chvály pravidelně sbírá trio Carey Price, P.K. Subban a Max Pacioretty, to jsou i v rámci celé soutěže hvězdy svých pozic.

Naprosto stejně nepostradatelný je ale také Plekanec . Ten během zápasu běžně tráví na ledě 2 minuty v přesilové hře i 2 minuty ve vlastním oslabení. "Nevybral jsem si to, takhle si mě tady vychovali," popisoval Plekanec svou univerzálnost.

V zámoří je Plekanec od roku 2002 a doteď si pamatuje základní hokejové věty, které mu v Kanadě byly od začátku vštěpovány. "Trenéry jsem vždycky poslouchal a moc dobře si vzpomínám, že mi tu říkali, abych byl hlavně důsledný na obou stranách kluziště," řekl Plekanec pro NHL.com.

Tomáš Plekanec zařídil dvěma góly a dvěma asistencemi výhru Montrealu 6:4 nad New Yorkem Islanders Tomáš Plekanec zařídil dvěma góly a dvěma asistencemi výhru Montrealu 6:4 nad New Yorkem IslandersFoto Reuters

Tři roky pak piloval kladenský rodák svou hru na farmě v Hamiltonu, aby se z něj v budoucnu mohl stát respektovaný borec. V současnosti je srovnáván s bostonskou hvězdou Patricem Bergeronem, dvojnásobným vítězem Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka NHL.

Server war-on-ice.com vypočítal, že od sezony 2011/12 jen 32 útočníků v soutěži odehrálo více než 450 minut ve vlastním oslabení. Bergeron je na čele statistiky, která průměruje nejnižší počet obdržených branek během této doby. Plekanec je hned na druhém místě.

"Plekancovou obrovskou výhodou je jeho herní inteligence. Dokáže skvěle číst hru, má pro hokej cit. Abyste byli tak dobrým hráčem na obou stranách kluziště musíte mít zkrátka dobrý instinkt," chválil svého spoluhráče brankář Carey Price.

Častý kapitán české reprezentace je navíc i dobrým mentorem a nemá problém se sehrát téměř s kýmkoliv. Server hockeyanalysis.com vypočítal, že Plekanec odehrál od sezony 2011/12 více než 100 minut při hře 5 na 5 se sedmnácti různými spoluhráči. Bergeron? Pouze se sedmi.

"Na ledě téměř nechybuje, vždycky ho najdete na správném místě," chválí mladík Brandon Gallagher, který vedle Plekance letos také nějaký čas nastupoval. "Jeho čísla jdou každý rok nahoru, hodně se toho od něj můžu naučit," řekl.

V Montrealu už Plekanec načal svou desátou sezonu a nenápadný profesionál tak pomalu začíná promlouvat i do historických tabulek. Jeho zatím poslední letošní branka byla jeho gólem číslo 192 a díky němu přeskočil dnes už legendárního kapitána Saku Koiva. Teď v klubové tabulce zaujímá sedmadvacátou pozici.

"Odehrál jsem tu víc zápasů, on si prošel množstvím zranění. Se Sakem bych se vůbec nesrovnával," dodal Plekanec když vzpomínal na velikána, který před touto sezonou ukončil kariéru.

V tuto chvíli je Plekanec zdaleka nejdéle sloužící hráč Montrealu a váží si toho, čeho ve své kariéře dosáhl. "Když opomenu čísla, nikdy se mi ani nesnilo o tom, že bych mohl tolik let u Canadiens strávit," říkal pyšně.

A ve dvaatřiceti letech toho na Plekance ještě hodně čeká.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud