11. května 2016 • 21:00

Neznámá tvář hrdinou. Dotáhne Murray Pittsbugh až ke Stanley Cupu?

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Katastrofa! Začátek dubna je pro ty ambicióznější týmy v NHL dobou, kdy je třeba připravovat sestavu na klíčové týdny v roce. Zranění gólmanské jedničky Marca-Andre Fleuryho bylo tedy pro Pittsburgh absolutní pohromou. Jenže utekl více než měsíc, Penguins jsou stále ve hře a válí s brankářem Mattem Murraym. Neznámým a nezkušeným mužem, jenž má na kontě pouhých třináct startů v NHL.



V roce 2003 se Fleury stal jedničkou draftu a od roku 2005 je takřka neotřesitelnou jedničkou také v brankovišti Penguins. Týmu už dokázal vychytat Stanley Cup, je oblíbený v kabině, zkušenosti má i z mezinárodní scény... Jenže dubnový otřes mozku ho šokoval, sám ho nazval tím nejnepříjemnějším zdravotním problémem, který ho kdy potkal.

Pittsburgh nemá v záloze zkušenou dvojku a důvěru tedy dostal jedenadvacetiletý Matt Murray, nejlepší gólman a zároveň nováček uplynulého ročníku v AHL. A zatím píše neskutečný příběh.

Fleury už je uzdravený a zůstává na střídačce, s očima přilepenýma na brankovišti, které neochvějně hlídá jeho mladší kolega. Na Murrayho už si nepřišli boháči z Rangers ani vítěz základní části z Washingtonu. V jednom utkání dokonce Capitals pochytal 49 střel!

"Když jsem ho poprvé viděl v šatně, téměř nic jsem o něm nevěděl. Ale na tréninku jsem si okamžitě všiml takové jeho zdravé namyšlenosti. Hodně si na ledě věří a nic nikomu nedá zadarmo," chválil mladíka pro SportsNet hvězdný obránce Kris Letang.

Pittsburgh se před startem vyřazovací části dostal do obrovské pohody a je velkým favoritem na Stanley Cup. Jenže bez pořádného gólmana se šance každého týmu snižují. Fleuryho absence mohla proděravět psychiku celého týmu, Murrayho jistota ji ale místo toho slušně napumpovala.

Murrayho statistiky v play off:

Zápasy: 9
Výhry: 7
Prohry: 2
Procentuální úspěšnost: 93,5%
Průměr gólů na zápas: 2,05
Čistá konta: 1

"Tohle je gólman, na kterém se dá postavit tým," vysekl mu poklonu trenér Washingtonu Barry Trotz, a to ještě předtím, než Murray výrazně pomohl k vyřazení Capitals.

Zdravotní nejistota Fleuryho tedy byla příležitostí, kterou Murray chytil a už nepustil. Okamžitě se mu dostalo srovnání s brankářem Caroliny Camem Wardem, který v roce 2005 také jako nováček dotáhl tým až ke Stanley Cupu. Jenže Ward tehdy odchytal větší množství zápasů už v základní části.

"Musím se přiznat, že jsem nikdy nic takového neviděl. Několik nováčků se už objevilo a předvádělo skvělé výkony, ale Murray se může rovnat špičce ligy," složil brankáři kompliment obránce Ian Cole.

Před šestým zápasem už proběhla diskuze, zda-li by se neměl do klece vrátit Marc-Andre Fleury. Teď je asi nadobro uložena k ledu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud