14. září 2016 • 18:34

První Izraelec je blízko NHL. Když ale odmítne vojnu, nebude smět 30 let domů

Autor: Jan Pechánek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vojna, nebo kariéra profesionálního hokejisty. Přesně takové dilema řeší David Levin, šestnáctiletý talent z Izraele, který by se mohl stát prvním hráčem své země v NHL. Vstupního draftu by se měl zúčastnit v roce 2018. Má to však jeden háček. Pokud Levin právě nejpozději v roce 2018 nenastoupí na povinnou tříletou vojenskou službu v Izraeli, do rodné země se bude moct dle tamních zákonů vrátit až za třicet let, pokud nechce jít do vězení.



Sní o NHL, dře, přesto se jí možná bude muset vzdát. David Levin viděl poprvé zápas nejlepší hokejové ligy světa v osmi letech v televizi. Hra ho pohltila natolik, že od toho dne začal dělat vše pro to, aby do ligy jednou sám nastoupil. A to i přesto, že doma hrál kvůli nedostatku dostupných kluzišť jen inline hokej.

Když mu bylo dvanáct, vydal se rodák z Tel Avivu do Kanady, kde nastoupil do akademie s rozvojem sportovních talentů. Začal také hrát za místní juniorský tým, ve kterém zkrátka zářil. Posbíral 80 bodů v 55 zápasech a byl draftován týmem Sudbury Wolves, se kterým dnes hraje OHL, jednu z hlavních kanadských juniorských soutěží. A zámořští experti v Davidu Levinovi vidí možnou nastupující superstar, jakou je dnes třeba John Tavares, nebo Steven Stamkos.

První Belgičan a 8 dalších „exotů“, které v minulosti draftovaly kluby z NHL>>>

Kvůli izraelskému občanství by však vysněná cesta do NHL mohla mít jednu velkou trhlinu, díky které by se tento cíl ani nemusel Davidovi povést. Stejně jako každý Izraelec, tak i on musí dle tamních zákonů na povinnou tříletou vojnu, na kterou má zatím odklad do roku 2018. Pokud tak neučiní, vstup do rodné země mu bude umožněn až za třicet let, tedy v roce 2048.

NHL příští rok oslaví jubilejní stoleté výročí. Za dobu své existence v ní hráli hráči z Venezuely, Libanonu, dokonce i z Bruneje. Ještě však nikdy z Izraele. Změní se to?

Izraelský hokejista David Levin řeší dilema: NHL, nebo vojna?Foto Instagram

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud