Pavel Bárta
17. října 2017 • 18:05

Jágrův ročník z draftu? Dnes už jen jeden hráč, kustod Calgary a manažeři

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

S nadsázkou o sobě mluví jako o jednom ze dvou hokejistů draftovaných v roce 1990, kteří pořád ještě působí v NHL. Corey Osmak byl devátou volbou Hartfordu (dnes Carolina). V lize nikdy nehrál, dělá však kustoda u týmu Calgary. Tím druhým je Jaromír Jágr, který do haly Saddledome přišel nedávno. Před 27 lety si ho jako pětku v pořadí vytáhl Pittsburgh. Od té doby sehrál v NHL 1714 zápasů, Flames jsou jeho devátým klubem v soutěži. A pořád ještě nevyhlíží konec.



Najde se spousta hledisek, podle nichž se dá měřit dlouhověkost. O vytrvalosti Jaromíra Jágra asi nejvíc vypovídá to, že jako poslední z 252 mladíků odvedených v červnu 1990 během draftu ve Vancouveru pořád ještě hraje. Ostatní dávno skončili.

Než Corey Osmak začal hráčům brousit brusle a starat se o výstroj, nastupoval za univerzitní tým Minnesota-Duluth. Výš to nedotáhl. Teď pracuje stejně tvrdě jako hráči, o které pečuje, jenom není tak oslavovaný. V Calgary zahájil osmou sezonu, už pracoval taky pro Los Angeles Kings. Ale není pravda, že s Jágrem zůstali v byznysu NHL poslední. Dost z tehdy draftovaných hráčů trénuje. Jiní komentují, živí se jako skauti, další působí v managementech klubů.

I oba asistenti generálního manažera Flames Brada Trelivinga prošli draftem ve stejném roce jako Jágr a Osmak. Po Bradu Pascallovi sáhlo Buffalo v pátém kole, Craiga Conroye si v šestém vyhlédl Montreal. První později jezdil po světě jako mluvčí a člen vedení kanadských reprezentací, druhý sehrál v NHL přes tisíc utkání. To z jejich ročníku dokázalo jen třináct vyvolených.

„Je ohromující, že Jags pokračuje,“ žasnul Conroy. „Já vydržel do devětatřiceti a říkal si: Pane jo! Byl jsem hrdý, ale když on je schopen hrát ve svém věku na tak vysoké úrovni, je to něco úchvatného.“

V kabině Calgary panuje po výhře dobrá nálada, u čehož nemůže chybět ani Jágr
V kabině Calgary panuje po výhře dobrá nálada, u čehož nemůže chybět ani Jágr

Jágr debutoval za Calgary minulou středu a hned se zapsal klubovým rekordem, který s každým dalším zápasem posouvá dál. Bylo mu 45 let a 238 dní. Stal se nejstarším hráčem, který kdy v NHL oblékl dres Flames. Gólman Curtis Joseph se naposledy postavil mezi tyče šest dní po 41. narozeninách. Z hráčů v poli vydržel dosud nejdéle kapitán Dave Lowry, jemuž bylo 39 let a 114 dní. Conroyovi scházel týden, aby ho dotáhl.

„Můj bože...“ reagoval trenér Glen Gulutzan, jakmile se ho ptali na tajemství Jágrovy dlouhověkosti. „Myslím, že fyzicky to je výjimečný jedinec a po psychické stránce taky velmi silný, navíc ohromně zanícený do hokeje. Třetí věcí je jeho hokejové IQ. Náramně mu to myslí, zejména v ofenzivní fázi. Když to spojíte s jeho tělesnými předpoklady, máte odpověď, proč vydržel tak dlouho. Má všechno. A přitom byl schopen se dlouho udržet na téhle úrovni.“

Za Flames dnes hraje Matthew Tkachuk, syn Keitha Tkachuka, jehož draftoval v roce 1990 Winnipeg z 19. místa. Rovněž Curtis Lazar patří k deseti hráčům Calgary, kteří v té době ještě nebyli na světě. „Bylo nám řečeno, abychom si přes noc nechali telefony nahlas, kdyby si chtěl jít zacvičit,“ vtipkoval nedávno. Nebo si možná nedělal legraci vůbec.

„Ten chlap je stroj. Má úžasnou morálku, proslul tím, jak chodí v noci trénovat, dokonce i po zápasech. Klobouk dolů před takovými jako on,“ přidal se Conroy. Jágr drží jak z kamene, ale k fosilii má pořád daleko. Přitom jen Gordie Howe (52 let) a Chris Chelios (48) hráli NHL ve starším věku než vlasatý útočník s číslem 68. Je druhý v historickém bodování za Waynem Gretzkym, do minulé neděle nastřádal 1914 bodů, o 749 víc než Keith Tkachuk, druhý nejlepší z hráčů draftovaných v roce 1990.

„Nestarám se, co bylo před dvaceti lety. Záleží, co člověk ukáže právě teď,“ řekl před svým nedávným debutem za Calgary.

Calgary Flames - nové působiště Jaromíra Jágra pod drobnohledem
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud