Pavel Bárta
26. prosince 2014 • 04:20

Čeští hokejoví mladíci jdou do boje. Mají na zisk medaile?

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ČESKO - ŠVÉDSKO 23:00 | Vědí, že mají na to, aby zabojovali o medaili. Už to není tým, který se pokouší postoupit do čtvrtfinále s tím, že se pak uvidí. To by pro české juniory neměl být problém. Nočním zápasem v Torontu proti Švédsku nastoupí výběr do 20 let cestu za nadějí. Po delší době se sešla parta, která má ambice zlomit prokletí pátých až sedmých míst. Má výběr Miroslava Přerosta na to, aby přivezl medaili?



Velmi dobří brankáři, spíš nenápadná obrana, zato našlapaný útok, plný palebné síly. V přípravných zápasech proti Finsku (1:2 po nájezdech) a Slovensku (1:3) těsně před šampionátem ji tedy výběr Miroslava Přerosta ještě neprokázal. Ale pokud má letošní dvacítka silný potenciál, pak se skrývá právě v přední linii a během turnaje by se měl projevit.

„Tým stojí na dvou útocích, které budou nasazovány do klíčových situací,“ říká Jan Vopat, jenž šéfuje evropským skautům St. Louis Blues. „Vrána hraje švédskou ligu, Pastrňák nakoukl do NHL. Chomutovští bratři Kašové a Kämpf spolu hrají celou sezonu. Proti minulým letům má mužstvo kvalitu, ale třetí ze skupiny pravděpodobně narazí ve čtvrtfinále na Američany nebo Kanadu. Ta jde jednoznačně za zlatem, Amíci vyhráli osmnáctky, předtím byli druzí. Jiné porazit můžeme, takhle by šance klesly,“ tvrdí někdejší zadák, který hrál NHL za Los Angeles a Nashville.

Naopak v české obraně nikdo nevyčnívá, podle pozorovatelů vypadá šedivě. Chybí rozehrávač typu vyřazeného Jakuba Zbořila, který rovněž hrál za stříbrné osmnáctky a zářil na letním Memoriálu Ivana Hlinky. „Jsou tam i věci, pro které dokážu pochopit, že ho trenér nevezme. Ovšem takového beka směrem dopředu tým postrádá. Jinak by se obrana skládala z toho nejlepšího, co je k mání,“ soudí další bývalý obránce Václav Burda, jenž hledá talenty pro Ottawa Senators.

Velké tašky s sebou měli i trenéři
Velké tašky s sebou měli i trenéři

ANKETA: jak dopadne český tým na MS do 20 let?

Jan Vopat, olympijský medailista, skaut St. Louis

„Tým má vyšší ambice než výběry v minulých letech. Najdou se tam hráči, kteří tvořili kostru stříbrné osmnáctky, kvalitní gólman, který se na zisku medaile taky podílel. Ke klíčovým hráčům patří Vrána s Pastrňákem, který dokonce nakoukl do NHL, což je v osmnácti letech úctyhodné. Určitě týmu pomůže. Složení skupiny mu nahrává, ale musí porazit někoho z těch silnějších soupeřů, aby se ve čtvrtfinále vyhnul Kanadě nebo Američanům. Pak má docela velkou šanci postoupit do semifinále a poprat se o medaili.“

Václav Burda, bývalý obránce, skaut Ottawy

„Předpovědi nepřehánějí, tohle mužstvo má skvělý potenciál. Tak, jak je tým postavený, dvě úderné pětky i hráči, kteří dovedou bránit a přitvrdit, má docela šanci na medaili. Čtvrtfinále by mělo být jasné, dál se ukáže, ale pokud bude český celek dobře koučovaný a hráčům turnaj trochu vyjde, tak mají minimálně do semifinále. Taky by bylo dobré s nimi víc mluvit a dodat jim pocit, že oni taky můžou něco říct, dodat jim pocit určité důležitosti. Ale nevím, jestli se tohle děje.“

Jiří Hrdina, trojnásobný vítěz Stanley Cupu, skaut Dallasu

„Záleží, jak se poskládají jednotlivé pětky. Ale brankáře máme lehce nadprpůměrné, obranu průměrnou a dva útoky vynikající a další dva, které jsou schopné to ubránit. Tým je hodně silný, dlouho jsme takový neměli. Bude mít medailové ambice, samozřejmě se to odvíjí taky od toho, koho budeme mít ve čtvrtfinále. Dostat se tam by neměl být vůbec problém. Začátek máme těžký, ale boje ve skupině můžou zvednout sebevědomí a pak je všechno zase jiné.“

Tip Sportu: 1. Kanada, 2. USA, 3. Česko, 4. Švédsko, 5. Rusko, 6. Finsko, 7. Švýcarsko, 8. Slovensko., 9. Dánsko, 10. Německo.

Rozpis českých zápasů ve skupině na MS

Skupina B (Toronto, Air Canada Centre – kapacita 18 819 diváků)

pátek, 26.12., Švédsko-Česko 17:00 (23:00 SEČ)

sobota, 27.12., Česko-Švýcarsko 17:00

pondělí, 30.12., Česko-Dánsko, 13:00

středa, 31.12., Rusko-Česko 17:00

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud