Tomáš Vrábel
16. května 2015 • 04:59

Crosby v Jágrově stínu! Souboj hvězd na MS patří veteránovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Praha dnes bude svědkem unikátního srovnání. V semifinále mistrovství světa (od 15:15) mezi Českem a Kanadou se již podruhé na turnaji střetnou hvězdní představitelé dvou generací – 43letý Jaromír Jágr a o 16 let mladší Sidney Crosby. Oba jsou považováni za nejlepší hokejisty své doby, oba vyhráli olympijské hry, oba dovedli Pittsburgh Pinguins ke Stanley Cupu. Jak si dosud na šampionátu vedli?



Statistiky na MS

  Z G A +/- S
Jágr 8 6 3 +2 33
Crosby 3 3 5 -2 20

Ve všech aspektech Jágr nad Crosbym vyhrává. Má víc gólů (6:3) i kanadských bodů (9:8). Český útočník je také mnohem střelecky aktivnější (33:20). Zajímavostí je, že ačkoli Kanada na turnaji nastřílel úctyhodných 58 gólů, její kapitán je v hodnocení +/- v záporných číslech (-2) jako jediný z týmu. Jágrova bilance je +2.

Experti: Je dobře, že nás Kanada ve skupině rozsekala
Video se připravuje ...

Role v týmu

Ačkoli chtěl být Jágr v ústraní mladších spoluhráčů, svými výkony vystoupal do pozice jednoznačného lídra. Jeho forma vygradovala ve čtvrtfinále, ve kterém k vítězství 5:3 nad Finskem přispěl dvěma góly včetně toho vítězného necelé čtyři minuty před koncem.

To Crosby v rámci kanadského celku tolik viditelný není, ačkoli měl být jeho největším tahounem – v týmové produktivitě je až osmý. Někomu se může zdát, že neplní očekávání, ale tak špatně na tom není.

Kanada se ocitla v kritické situaci pouze v první třetině utkání proti Švédsku, ve které nabrala a pak vymazala třígólovou ztrátu, jinak nemusela hrát na plné obrátky. Stejně tak Crosby. „Hraje skvěle, je vidět jeho genialita v přihrávkách, pohybu, najíždění, jak řeší herní situace… To je pan Hráč,“ přiznal Jiří Kalous, skaut českého týmu, který celý turnaj sleduje Kanadu.

Petr Nedvěd: Kanaďani to mají v krvi, chtějí vyhrávat!
Video se připravuje ...

Spoluhráči

K oběma hvězdám trenéři v průběhu turnaji hledali ty ideální spoluhráče. Jágrův centr byl úvodu turnaje Kovář, kterého nahradil defenzivnější typ Novotný , v semifinále to pak nejspíš bude Plekanec . Na levém křídle se vystřídali Klepiš , Hertl a Červenka . Crosby zase začal v útoku se Spezzou a MacKinnonem, ale ve čtvrtfinále nastoupil mezi edmontonskou dvojicí Hall a Eberle, které se na šampionátu dařilo. Všechny změny mají pomoct hvězdným útočníkům, což dokazuje, jak jsou pro oba týmy klíčoví.

Hertl v utkání s Kanadou nedokázal vyhodit puk a soupeř skóroval
Hertl v utkání s Kanadou nedokázal vyhodit puk a soupeř skóroval

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud