20. května 2017 • 16:03

Hořava, Pešán, či cizinec. Kdo by mohl v budoucnu vést český tým?

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo by mohl být budoucím koučem české reprezentace?Kdo by mohl být budoucím koučem české reprezentace?FOTO: koláž iSport.cz

    Pro hokejový svaz nebude odvolání reprezentačního kouče Josefa Jandače téma, ale kdo by si jednou, za rok nebo za dva, mohl stoupnout na českou střídačku místo něho? Upřímně: nabídka není přehnaně veliká. Ale úplně špatně to s adepty také nevypadá. Deník Sport zkusil vytipovat osobnosti, které by mohly perspektivně vést český národní tým. 

  • Favorit - Miloslav HOŘAVA

    Miloslav HořavaFoto Michal Beránek / Sport

    Možní asistenti: Pavel Gross + Radim Rulík
    Klub: naposledy konzultant na Kladně
    55 let

    Vzdělání mu nechybí, odbornost taky ne, zkušenosti má, úspěchy rovněž. Navíc má na český hokej „západní“ názory, nebojí se nazývat věci pravými jmény. Má za sebou skvělou hráčskou minulost, trenérské štace ve Švédsku i v Německu, s Litvínovem slavil extraligový titul. Co hraje proti němu?  Nemá na svazu žádnou tlačenku, nenabízí se. Pro hodně lidí navíc může být přítěží jeho ostrý jazyk, protože víc se nosí plácání po ramenou a chvála. Ale takové jeho spojení s Radimem Rulíkem nebo Pavlem Grossem by vypadalo hodně lákavě.

  • Budoucnost – Filip PEŠÁN

    Filipa Pešána čeká trenérský souboj s Vladimírem RůžičkouFoto Michal Beránek (Sport)

    Možní asistenti: Josef Marha
    Klub: Liberec
    39 let

    Ví, jak chutnají vítězství, zná ten pocit, když jste úplně dole. Extraligu trénoval, když mu bylo 34 let a převzal Liberec, všechno dospělo do bodu, kdy fanoušci křičeli, ať zmizí. Hráči jeho pokyny neakceptovali. Zkoušku přežil, nezlomila ho, dál pracoval a vrátil se do Liberce jako vítěz. Minulý rok s ním získal titul, letos skončil se slabším týmem druhý. Otázkou je, jestli by ho reprezentační áčko v současné chvíli spíš nezabrzdilo. Po dlouhé době je prvním trenérem, který by se mohl prosadit v zámoří, nebo aspoň tyhle ambice má. Měl by za tímhle snem momentálně jít spíš. Od nové sezony bude navíc šéfovat dvacítce.

  • Delší budoucnost - Jakub PETR

    Trenér českých hokejistů do 20 let Jakub PetrFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Klub: Vítkovice
    43 let 

    Krásně se věřilo tomu, že on je ten, komu stačí se dotknout trenérské licence a všechno kolem sebe mění v cenné kovy, s osmnáctkou získal senzační stříbro. Jen s dvacítkou na dva pokusy nepřelezl čtvrtfinále. Není kouzelník. Ale patří do kategorie mladých, pozitivních a pracovitých trenérů. Teď je jenom na něm, jakou práci odvede ve Vítkovicích. Pokud je zvedne z podprůměru, ukáže svoji velikost. Když to dokáže, jednou by měl patřit do okruhu trenérů, kteří navléknou reprezentační sako. Umí o hokeji hezky mluvit, má dobré vize. Teď je převést do praxe jako třeba Filip Pešán.

  • Cizinec - Bob HARTLEY

    Kouč Lotyšska Bob HartleyFoto Profimedia.cz

    Možní asistenti: Miloslav Hořava + Filip Pešán 
    Klub: Lotyšsko 
    56 let 

    Lotyšsko vytáhlo Kanaďana se stovkami zápasů v NHL ke svému áčku a na mistrovství světa hrálo úžasný hokej. Pokud by tenhle krok přišel u nás doma, asi by se vyšroubovala vlna nevole. Cizinec? Proč? Vždyť máme dost svých lidí. To je právě ten problém. Dost jich není. Citlivě by se k zahraničnímu trenérovi museli volit asistenti. První předpoklad? Brilantní angličtina. Druhý předpoklad? Museli by k němu vzhlížet, že od něj mají šanci něco pochytit. Pešán s Hořavou jsou velké individuality, na druhou stranu v sobě mají ale i dostatek pokory a touhy se vzdělávat. Svého nadřízeného by nepoužili jako muže na odstřel.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud