20. října 2016 • 12:26

Koho do brány a kdo místo Kempného? ČTYŘI otazníky před Karjalou

Vstoupit do diskuse
0
  • Tomáš Kundrátek a Dominik Furch by měli být oporami reprezentaceTomáš Kundrátek a Dominik Furch by měli být oporami reprezentaceFOTO: Koláž: iSport.cz

    Dálnice k mistrovství světa už stojí, čtyři turnaje Euro Hockey Tour a pak hurá do Paříže! Josef Jandač buduje svůj nový tým, prvním testem je drsná severská Karjala. Trenér nechce jenom zkoušet: „Není to jenom o tom, že se budeme plácat po zádech a říkat si, jak byl výkon sympatický. Chceme, aby kluci nesli odpovědnost, odváděli výkony, které jsou podpořeny i výsledkem.“ Deník Sport nabízí nejpálivější otázky kolem reprezentace.

  • 1. Kdo vyhraje konkurz na brankáře?

    Dominik Furch už v reprezentaci má něco odchytánoFoto Michal Beránek (Sport)

    Je ještě brzy na velké plány, ale brankáři z Ameriky se na MS nejspíš dvakrát nepohrnou. Ověřená trojka Mrázek, Neuvirth, Pavelec jela na Světový pohár, těžko od nich žádat, aby si natáhli sezonu ještě na měsíc v květnu, pokud se jejich týmů nebude týkat play off. Mazancův Nashville by měl mít zase sílu jít daleko. Josef Jandač pravděpodobně bude muset lovit pro šampionát výhradně v Evropě, Alexander Salák je mimo na dlouhou dobu, takže ze hry vypadává rovnou. Překvapivé jméno pro Paříž? Není to vůbec nereálné. „Na turnaje během sezony chceme vždycky nějakého nováčka vytáhnout a vidět ho. Trenér brankářů Petr Jaroš s kluky dobře pracuje, přejeme si, aby byli zapojeni do tréninku, nasáli atmosféru a Petr je vedl ve své kartotéce,“ říká Jandač. Proto je teď v nominaci brněnský Karel Vejmelka jako brankář číslo tři. Příště může dojít i na Dominika Hrachovinu, který válí ve Finsku, nebo vítkovického Patrika Bartošáka. Na Karjale odchytají zápasy Dominik Furch a extraligový fantom Šimon Hrubec. „Na výběr tady docela máme, brankáři vypadají zajímavě,“ dodal trenér.

  • 2. Noví lídři? Pardubická klika

    Robert Kousal si zahrál na posledním mistrovství světaFoto Michal Beránek (Sport)

    Buchtele (26), Kousal (26), Radil (26), Zohorna (28). Tenhle kvartet spojuje nejen pardubická minulost a to, že po jejich odchodech si to tamní bárka zamířila k extraligovému dnu. Tito zvuční i zruční hokejisté dostávají velkou příležitost utvořit v národním týmu vůdcovskou kliku. Robert Kousal s Tomášem Zohornou vycestovali už na mistrovství světa v Moskvě, v rukách drží kvalitní šanci vyrazit na jaře znovu. Rozdat si to s druhými pod Eiffelovkou mají nakopnuto i Lukáš Radil a Jan Buchtele, jehož pojí s koučem Jandačem nadstandardní vztah. Pokud prodají, na co mají a čemu se v KHL přiučili, budou za tahouny. Měli by. Nejsou to žádní zajíci, už aby práskli v kabině bičem, přestali být tichou vodou a začali si brát slovo. „Radil se už loni jevil velmi dobře, kdyby se nezranil, udělal mistrovství světa. Kousal hraje v Davosu první pětku, osvědčil se už na šampionátu v Moskvě,“ zmínil Josef Jandač. Vedle „pardubické“ enklávy by se měl konečně výrazně projevit i Tomáš Filippi, zocelený třetí sezonou v Magnitogorsku. „I on by se měl stávat tahounem národního týmu,“ pravil kouč.

  • 3. Půlkometa. Kvapil ano, Erat ne. Proč?

    Výborná forma vynesla Marka Kvapila až do reprezentaceFoto Jaroslav Legner (Sport)

    V Kometě vedle sebe v jednom šiku rozkládají rivaly zaživa. Ale zatímco Marek Kvapil se ke svému repre restartu vydává, jeho pobočník Martin Erat zůstane v pohodlí domova. Důvod? Logický. Druhý jmenovaný si v pauze potřebuje spíš odfrknout, než nahánět otravně rychlé Seveřany. To by se taky domů mohl vrátit pěkně zhuntovaný, v Kometě by křičeli.... Radši doléčí drobné šrámy, nabere energii. Eratova nominace přijde na přetřes dejme tomu na únorových Švédských hrách, až se šampionát přiblíží. A vůbec, zatím nikdo neví, jak na tom 35letý mazák na jaře bude, zda vůbec bude toužit repre dres obléci. „Jsme rádi, že takhle výborný kluk je zpátky v Česku. Tyhle hráče, co toho mají v nároďáku hodně za sebou, chceme nechat v klubech, aby se připravovali, orazili si, aby byli nachystaní na konec sezony,“ mluví Jandač zároveň o brněnském obránci Ondřeji Němcovi. Skoro totéž platí o dvojici Roman Červenka, Michal Birner. „Nechceme je tahat z klubů, ale aby se v klidu připravili, zregenerovali, teď zkrátka dostanou prostor jiní.“

  • 4. Zalepí díru po Kempném?

    Tomáš Kundrátek by měl být pilířem zadních řadFoto Michal Beránek (Sport)

    Honba za hokejovou modernou pokračuje. Aby bylo Česko na mezinárodní úrovni nebezpečné, potřebuje šikovné beky, co neodpalují puky, ale rozjíždějí akce. Michala Kempného minulá sezona v nároďáku a Omsku vystřelila do Chicaga. Tak teď další, pánové! Jandač na první podnik vybral osm zadáků. Počet rozbíječů? Nula. Esem celé sezony by se mohl stát Tomáš Kundrátek, jediný český hráč, který se účastnil Světového poháru a teď jede i na Karjalu. „V Torontu tolik prostoru neměl, řešili jsme, jestli ho brát teď do Finska, nakonec jsme si řekli, že ano. Je to hodně mobilní bek,“ říká o něm Jandač. Další krok nahoru se čeká od Adama Poláška, čtvrtého nejproduktivnějšího beka KHL, a Jakuba Jeřábka. Tahle trojce, plus liberecký Radim Šimek, má potenciál táhnout reprezentaci. Možná i letět strmě nahoru jako Kempný, kdo ví. „Radim patří k hráčům, kteří by mohli objet většinu akcí v Euro Hockey Tour,“ plánuje Jandač s beky pracovat a piplat si je pro mistrovství světa. V rukávu má pak jedno eso pro šampionát, v Kometě válí Ondřej Němec. Toho zatím není potřeba testovat.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud