Jiří Vítek
18. dubna 2017 • 18:15

V 17 letech už reprezentuje! Švédský obránce udivuje, dostal čas odstranit chyby

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco se jeho čeští vrstevníci těší, že příští rok nebudou muset ve starším dorostu sbírat puky, čerstvě 17letý obránce Rasmus Dahlin má poněkud jiné plány. Poprvé oblékne dres seniorské reprezentace, a stane se tak nejmladším švédským reprezentantem od roku 1960. „Byl jsem v šoku, když jsem se to dozvěděl,“ přiznává supertalent.



Říkalo se, že je po Karlssonovi či Hedmanovi další velkou nadějí švédské defenzivy. Dahlin zahájil sezónu podle předpokladů v juniorce Frölundy, v průběhu sezony se však přesunul do A-týmu dvojnásobného vítěze Ligy mistrů, kde si počínal jako zkušený mazák. Díky svým výkonům v nejvyšší švédské lize si v prosinci dokonce vysloužil nominaci na juniorské mistrovství světa, kde však svou chybou rozhodl utkání o bronz ve prospěch Ruska.

Že by rázem dostal strach hrát s pukem? Ani omylem. Právě časté držení kotouče a neschopnost zjednodušit hru je jednou z mála věcí, kterou mu skauti vytýkají. Jaký rozdíl oproti českým obráncům…

Na vypilování chyb má švédský talent spoustu času. Na draft NHL zamíří až příští rok, do té doby bude hokejově růst v dresu Frölundy pod trenérem Rönnbergem. Ten v play-off dokonce posunul Dahlina až do první obrany, tým z Götegorgu však nezvládl rozhodující souboj o postup do finále a sezónu zakončil ziskem bronzových medailí.

Místo očekávané nominace na světový šampionát do 18 let, kde měl být oporou švédského týmu, však Dahlinovi přišla pozvánka do seniorského výběru pro přípravný dvojzápas s Běloruskem. Trenér Rikard Grönborg má nyní k dispozici 23členný výběr, jenž před mistrovstvím světa doplní očekávané posily z NHL.

Dahlinovy statistiky:

MS U20: 7 zápasů, 2 body (1+1), +/-: 0, 4 trestných minut

SHL: 26 zápasů, 3 body (1+2), +/-: 4, 6 trestných minut

Playoff SHL: 14 zápasů- 5 bodů (3+2), +/-: -2, 2 trestné minuty

Těžko čekat, že si Dahlin urve místo v závěrečné nominaci na světový šampionát mezi hráči jako Hedman, Klingberg či Strålman, ale už jen fakt, že se za pár dnů stane nejmladším debutantem v dresu Tří korunek za posledních 57 let, je zárukou slibné budoucnosti talentovaného mladíka.

Čeští vrstevníci (ročník 2000) v extralize:

Jakub Lauko (Chomutov): 37 zápasů, 2 body (2+0),+/-, -1, 6 TM

Libor Zábranský (Kometa): 15 zápasů, 1 bod (0+1), +/-: -1, 4 TM

Adam Gajarský (Kometa): 1 zápas, 0 bodů, +/-: 0, 0 TM

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud