19. listopadu 2014 • 10:31

Za chyby se platí. DEVĚT sudích bylo vyřazeno z extraligy

Autor: vrb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velký počet chyb, které navíc ovlivnily některá extraligová utkání, mají následující důsledek: Komise rozhodčích českého svazu poslala tři hlavní a šest čárových rozhodčích do první ligy. Desátý Martin Homola požádal o přerušení kvůli pracovním povinnostem. Nově tak budou ve druhé nejvyšší soutěži řídit zápasy stejně jako v extralize čtyři arbitři. 



Litvínov zuří na sudí ve Zlíně: Faul, který nebyl, a vyloučený, který nehrál
Video se připravuje ...

"Mimořádná schůzka komise rozhodčích ČSLH se zabývala návrhy, jak zkvalitnit výkony rozhodčích a zlepšit komunikaci s kluby, trenéry a hráči," stojí v tiskové zprávě. Schůzky se zúčastnili i předseda svazu Tomáš Král a ředitel extraligy Josef Řezníček.

"Utkání extraligy nebudou dočasně řídit hlavní rozhodčí Robert Čech, Roman Mrkva a Radek Wagner; o dočasné přerušení nasazování požádal z pracovních důvodů Martin Homola. Z čárových rozhodčích jde o Jaromíra Bryšku, Milana Jindru, Lukáše Kajínka, Přemysla Skopala, Kamila Zavřela a Michala Zíku. V době, kdy nebudou nasazováni k zápasům extraligy, budou uvedení rozhodčí s výjimkou Martina Homoly řídit utkání I. ligy."

Hrubých chyb v posledních extraligových kolech výrazně přibylo. Nejvíce se ozvaly Litvínov a Sparta. Portál iSport.cz oslovil další čtyři představile klubů: tři z nich přiznali, že některá jejich utkání byla rozhodčími výrazně ovlivněna.

Petr Čajánek neudržel nervy a na trestné rozmlátil hokejku, trest však nedostal
Video se připravuje ...

Nejvíce se o výkonech rozhodčích začalo mluvit po páteční prohře Litvínova ve Zlíně, kde hosté ve třetí třetině ztratili náskok 5:2 a prohráli 5:6 v prodloužení. Šéf litvínovského klubu Robert Kysela pro ČT naznačil, že ovlivnění zápasu zavání korupcí.

„Je smutné, že tahle situace se dost často děje ve Zlíně. Asi minutu po zápase mi volal Patrik Martinec (sportovní manažer) ze Sparty s tím, že se jim ve Zlíně stalo to samé. Je to až zavádějící. Nechci předesílat, kam by tyto věci mohly až dojít, ale chodí mi maily od fanoušků, že to jednání zavání až korupčním jednáním a takovými věcmi. Tomu se chci bránit, vyhnout se tomu, ale tohle si rozhodčí prostě nemůžou dovolit.“

Jíž pro středeční vydání deníku Sport předseda komise rozhočích Pavel Halas prozradil, že některé sudí čeká "trest".  „Často chybující rozhodčí půjdou pískat na přechodnou dobu o soutěž níž,“ uvedl. „Pro rozhodčí a jejich další počínání to není přínos. Budou pískat první ligu, což není míněno jako trest nebo znevažování soutěže. Pořád jsou to lepší rozhodčí než ti v první lize, něco pozitivního soutěži určitě přinesou,“ dodal šéf arbitrů.

Halas také přiznal, že ho slova litvínovského manažera Kysely šokovala. "Nechápu, jak něco takového vůbec může říci. Za patnáct let ve funkci jde o první vyjádření tak závažného rozsahu,“ zdůraznil. „Za všemi svými rozhodčími si pevně stojím a tvrdím, že jsme nic špatného neudělali. Každý si musí udělat pořádek u sebe. Stejně jako tak činíme my, pokud se nám nelíbí výkony našich sudích. Ze strany litvínovského klubu nejde o fér reakci,“ soudil.

Komise rozhodčích také rozdávala dílčí tresty. Hlavní sudí Čech dostal stopku na dvě utkání za chyby ve střetnutí Zlín - Lítvínov, jeho kolega Polák na jedno. Homola se dopustil závažných pochybení v duelu mezi Spartou a Zlínem, za což vyfasoval stopku na dva zápasy. Tresty se ale nevztahují na první ligu.

Halas a spol. také připraví koncept Akademie rozhodčích. "Jsme připraveni podpořit programy, které povedou ke zkvalitnění výkonů rozhodčích včetně větší profesionalizace," přiblížil šéf svazu Tomáš Král. "Chápeme, že procházejí generační obměnou a vyrovnávají se s novými pravidly. Na druhé straně nemůžeme přehlížet nejednotnosti ve výkladu pravidel, nesprávné posuzování zákroků holí a podobných přestupků, kompenzace vyloučených nebo familierní komunikaci s hráči. Počítáme přitom také se součinností klubů, které musí ve stejném duchu usměrnit hráče a trenéry."

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud