26. ledna 2015 • 19:17

Česko bude hostit mistrovství Evropy fotbalistek do 17 let

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Česká republika bude v krátké době hostit další fotbalové mistrovství Evropy. Po šampionátu jednadvacítek v letošním roce uspořádá FAČR rovněž kontinentální šampionát fotbalistek do 17 let v roce 2017. Dnes o tom rozhodl výkonný výbor UEFA.


Česká kandidatura dostala přednost před Belgií, Švédskem, Chorvatskem, Bosnou a Hercegovinou a Severním Irskem. Turnaj s osmičlennou účastí se v létě 2017 odehraje v Plzni, Domažlicích, Příbrami a Přešticích. "Je to pro nás obrovská pocta a další významný úspěch asociace na mezinárodním poli," těší generálního sekretáře FAČR Rudolfa Řepku.

Výbor UEFA zároveň rozhodl, že příští mistrovství Evropy pro hráče do 21 let se v roce 2017 uskuteční v Polsku a futsalový šampionát mužů v roce 2018 uspořádá Slovinsko. Šampionát pro hráče do 19 let se v roce 2017 odehraje v Gruzii a o rok později ve Finsku. Sedmnáctiletí chlapci zavítají za dva roky do Chorvatska a v roce 2018 do Anglie.

FAČR dosud hostil pouze ME hráčů do 17 let v roce 1999 a ME do 19 let v roce 2008. Nyní jí UEFA v krátké době přisoudila druhý turnaj po sobě. Zatím největší akcí bude šampionát hráčů do 21 let, který je druhou nejvýznamnější událostí v rámci UEFA. K němu se teď přidává i první velký turnaj v ženském fotbale, který v posledních letech zaznamenal v ČR výrazný vzestup.

"Získání pořadatelství znamená velký mezník pro celý ženský fotbal v ČR. Dlouho jsme na takový okamžik čekali. Šampionát na domácí půdě bude znamenat hodně pro rozvoj ženského fotbalu u nás. Slibujeme si od toho zvýšení popularity i členské základny," řekla předsedkyně komise ženského fotbalu na FAČR Dagmar Damková.

České fotbalistky mají jako hostitelky účast jistou. Budou se tak moci pokusit i o historický postup na mistrovství světa, jelikož turnaj slouží i jako kvalifikace.

"Naše reprezentace se zatím na vrcholnou akci neprobojovaly, i když jim několikrát chyběl opravdu kousek. I proto to bude pro nás velkou výzvou. Je to pro nás povzbuzením. Ale to nejtěžší je teprve před námi, protože uděláme maximum pro zorganizování skvělého turnaje," dodala Damková.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud