29. března 2015 • 16:15

Verstappen jako nejmladší bodoval v F1, v pouhých 17 letech

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Nizozemec Max Verstappen se stal ve Velké ceně Malajsie nejmladším pilotem formule 1, který kdy bodoval v mistrovství světa. Syn někdejšího jezdce F1 Jose Verstappena obsadil při druhém startu v elitním seriálu v 17 letech a 180 dnech sedmé místo. Pilot stáje Toro Rosso o více než dva roky vylepšil dosavadní rekord Rusa Daniila Kvjata, který vloni dojel premiérově "na bodech" v úvodní Velké ceně Austrálie ve věku 19 let a 324 dnů.


Při premiéře v MS v Austrálii Verstappena ještě zastavily technické problémy, v malajském vedru už po téměř bezchybném výkonu potvrdil velký talent. Ten ukázal už v kvalifikaci, v níž skončil šestý.

"Užil jsem si to a jsem šťastný," řekl Verstappen. A pyšný byl i jeho otec, který v královské automobilové třídě strávil na přelomu století osm sezon a absolvoval přes sto závodů. Všehovšudy získal 17 bodů, Max jich má po dvou závodech šest. "Moc se mi líbilo, jak si vedl. A jsem za něj rád, že závod dokončil a jak závodil. Měl tam několik velmi dobrých předjetí. Zasloužil si to," řekl třiačtyřicetiletý Jos Verstappen BBC.

Jeho syn je už přirovnáván k Sebastianu Vettelovi z Německa. Čtyřnásobný mistr světa rovněž začínal ve spřízněné stáji Toro Rosso před úspěšnou érou v Red Bullu. Také Vettel držel rekord jako nejmladší bodující pilot, a to až do loňska od Velké ceny USA v roce 2007. Ve věku 19 let a 349 dnů tehdy dojel osmý.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud