27. listopadu 2015 • 00:36

Liberec prohrál v Braze a k postupu musí příště porazit Marseille

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Liberce prohráli v 5. kole základní skupiny Evropské ligy v Braze 1:2. Slovan poslal do vedení v 35. minutě Rus Dmitrij Jefremov, jenže do pauzy srovnal Ricardo Ferreira a v nastavení druhé půle otočil skóre střídající Crislan. Severočeši se propadli v tabulce na třetí místo a k postupu potřebují v závěrečném duelu skupiny 10. prosince doma porazit Marseille.


Liberec celý podzim bojuje s marodkou a těsně před dnešním zápasem mu ze sestavy vypadl i kapitán Pavelka, kterého na pozici defenzivního záložníka nahradil obvyklý stoper Švejdík.

"Sestava se nám lepila strašně těžce a nastoupili někteří hráči, kteří by za normálních okolností kvůli zdravotnímu stavu asi hrát nemohli. Takže tentokrát mám jen slova obdivu a spoustu komplimentů pro naše hráče, mrzí mě, že kluci, kteří se takhle vyždímali, za to nemají ani bod," řekl novinářům trenér Liberce Jindřich Trpišovský.

Braga sice podle očekávání od úvodu více držela míč, ale první velkou šanci měl Liberec. Ve 13. minutě napřáhl zpoza vápna Kerbr a brankář Matheus jeho ránu pod břevno vytáhl na roh. V 17. minutě zahrozil také třetí tým portugalské ligy. K odraženému míči se dostal Hassan, ale gólman Koubek jeho křížnou střelu z úhlu vyrazil.

Liberec hrál mnohem aktivněji než na začátku října v Marseille, kde se celý zápas bránil a se štěstím zvítězil 1:0. V 29. minutě zacentroval Coufal, ale osamocený Bakoš přestřelil a stejný hráč za chvíli místo zakončení přihrával, což domácí obrana vystihla.

V 35. minutě už hosté slavili. Jefremov si zpracoval dlouhý pas od Pokorného, posadil si obránce a sám před Matheusem nezaváhal. Ruský záložník dal první gól za Liberec. Severočeši se tak prosadili i proti týmu, kterému jako dosud jedinému v sezoně nedali při zářijové domácí prohře 0:1 branku.

Braga po inkasovaném gólu přidala a ještě do poločasu srovnala. Koubek nejprve vyrazil Ferreirovu hlavičku a vzápětí mu po hlavičce Hassana pomohlo břevno. Ve 42. minutě už však inkasoval, když Alanovu střelu mířící do brány srazila za čáru dvojice Ferreira - Bakoš a gól byl připsán domácímu stoperovi, který ve středu oslavil 23. narozeniny.

Po přestávce pokračovala Braga v tlaku. Koubek vyrazil Silvovu střelu a v 52. minutě mu pomohla po Hassanově pokusu branková konstrukce. Z protiakce skóroval Jefremov, ale sudí jeho hlavičku kvůli údajnému předchozímu ofsajdu neuznali.

"Myslím, že jsme dali regulérní gól. Moc nám nepomohlo, že nám ho neuznali. Mohlo to být podobné jako v první půli. Takhle to bylo 1:1 a věděli jsme, že moc šancí dopředu už mít nebudeme," podotkl brankář Koubek.

Domácí se snažili strhnout výhru na svou stranu. Hassan ale pálil mimo, a když už Koubka v 77. minutě překonal Alan, zastoupil ho na čáře Pokorný. V 82. minutě šel ze strany na bránu Silva, ale Koubek vyběhl a zasáhl. Když už se zdálo, že Liberec udrží venkovní neporazitelnost v této sezoně pohárů a napraví debakl 0:4 z Bragy z roku 2006, uvolnil se v druhé minutě nastavení střídající Crislan a pojistil domácímu týmu postup.

"První poločas jsme hráli velmi dobře, měli jsme hodně gólovek. Ale druhý poločas už na nás trošku dolehla i nějaká fyzická krize. Škoda toho gólu v poslední minutě, to už je poněkolikáté, co se nám to stalo. Mrzí to hodně," řekl stoper Pokorný, který kvůli třetí žluté kartě přijde o zápas s Marseille.

"Mrzí mě, že aspoň remízu jsme si neodvezli, i když by nic neřešila. Vzhledem k vývoji ve skupině jsem doufal, že ten sen v podobně postupu bude naplněný jindy, ale v tuhle chvíli máme vše ve svých rukách. Kdyby nám někdo před losem řekl, že budeme hrát v posledním utkání o postup, určitě bychom to brali. Může se stát 10. prosince všechno," dodal Trpišovský.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud