4. května 2016 • 10:42

Rusové čekají od "rudé mašiny" zlato z domácího ledu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
V Rusku bývá hokej více než jen sport a i jen letmý pohled na nálady v zemi před pátečním startem mistrovství světa v Moskvě a Petrohradu tento názor potvrzuje. Očekávání ruské sportovní veřejnosti jsou tradičně maximalistická, a to tím spíše, že po devíti letech se zase bude hrát mistrovství na ruském ledu. Vzpomínky na domácí šampionát 2007 ale mají pro mnohé Rusy ošklivou bronzovou pachuť, kterou připomněla i série porážek sborné v seriálu Euro Hockey Tour.


"Do začátku mistrovství zbývá jen pár dnů. Ustavičně stoupá teplota, zájem i očekávání fanoušků, kteří unisono považují ruskou reprezentaci za hlavního favorita domácího mistrovství světa - a někteří již spěchají pověsit zlaté medaile na krky týmu Olega Znaroka," poznamenal internetový list Gazeta.ru.

Dohady vyvolává hlavně forma ruské reprezentace, která poprvé v daném složení bude hrát až na šampionátu. "Nový model rudé mašiny," píše tisk o výběru, proti kterému sehrají v pátek čeští hokejisté svůj úvodní zápas. Znarok dal zatím dohromady kostru týmu a tradičně si ponechává ještě několik míst volných pro další posily ze zámoří.

"Žádnou paniku! Sborná je na mistrovství světa nachystaná," uklidňuje fanoušky, zneklidněné čerstvými prohrami ruské reprezentace se Švédy a Finy, někdejší hráč, nyní trenér a expert Sergej Gimajev.

V listu Sovětskij sport připustil, že některé problémy jsou zjevné, hlavně v přesilovkách i v oslabení, protože nesehranému týmu chybí herní systém, ale to vše podle něj během turnaje přijde.

Koneckonců, jak podotkl deník, ruský tým před předloňským šampionátem prohrál pět z devíti přípravných zápasů, ale nakonec sborná získala zlato a podobně tomu bylo i před loňským stříbrem.

"Vše jde podle plánu, nic mimořádného se neděje," ujišťuje Gimajev. Ale jednu svízel přece jen vidí: je složité začínat šampionát právě soubojem s Čechy, s nimiž sborná prohrála tři ze čtyř zápasů v této sezóně.

"Jestli s Čechy prohrajeme, fanoušci a novináři vylijí na ruské hráče kotle žluči," předpověděla Gazeta.ru.

Český tým je považován za jednoho z hlavních soupeřů v boji o vítězství ve skupině a svěřenci Vladimíra Vůjtka se podle předpovědi listu pokusí v Moskvě napravit neúspěch z loňského šampionátu, který pro hostitele skončil bez medaile. V týmu sice bude chybět Jaromír Jágr, nicméně ruský deník opěvuje Tomáše Plekance, Jana Kováře a Tomáše Filippiho. Celkově však Čechům předpověděl třetí místo ve skupině a vyřazení ve čtvrtfinále.

To sbornou prý čeká postup z prvního místa - a tak dále až ke konečnému zlatu. Zkrátka "nuda", jak poznamenal jeden z diskutujících.

"Na mistrovství světa nám nezbývá než doufat v zázrak," usoudil naopak autor hokejového blogu na webu deníku Sovětskij sport po kritice výkonů ruské reprezentace v přípravných zápasech.

Šéf ruské hokejové federace a někdejší legendární brankář sovětské sborné Vladislav Treťjak dokonce vyzval veřejnost a hlavně komentátory, aby šetřili kritikou a přidali ve fandění: "Prosím naše novináře, aby nevypouštěli kritické střely, ale slovy sbornou podpořili. A také všechny naše fanoušky - vždyť právě na vaší vřelé podpoře v mnohém závisí výsledek námi všemi milovaného týmu!"

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud