Jan Vacek
7. února 2016 • 05:00

Super Bowl je tu! Pojďme si užít největší sportovní událost roku

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Čechách to (zatím) neplatí, v globálu už mnoho let ano. Super Bowl, finále nejprestižnější ligy v americkém fotbale NFL, je nejvýznamnější sportovní záležitostí roku. Nic ji nepřekoná. Přitahuje masy fanoušků, představuje zcela originální show. Nyní znovu klepe na dveře. Už v noci z neděle na pondělí to vypukne. Zápas všech zápasů, ověnčený mnoha úžasnými příběhy.



Až hodiny odbijí začátek nového týdne, k televizním obrazovkám usednou desítky milionů diváků. Nejen v Severní Americe, ale po celém světě. Všichni si budou pokládat jedinou otázku. Denver Broncos, nebo Carolina Panthers?

Oči sportovního světa se na několik hodin stočí do slunné Kalifornie, na Levi´s Stadium. Místo, kde se uskuteční jubilejní 50. finále prestižní NFL. Očekává se bitva na krev. Souboj do posledního dechu. Nejlepší zápas sezony. Vrchol.

Jestliže je americký fotbal unikátem proto, že v sobě snoubí neuvěřitelné sportovní výkony, bezpodmínečnou nutnost strategického myšlení a schopnost bavit masy, v Super Bowlu to bude platit hned několikanásobně. Střetnou se totiž dva nejlepší týmy celé ligy. Jejich vzájemný souboj je navíc opředen mnoha příběhy.

Je tu Peyton Manning, legendární quarterback Denveru Broncos, podle mnohých jeden z nejlepších hráčů všech dob. Ve 39 letech, chatrnému zdraví navzdory, touží podruhé v kariéře získat prsten pro vítěze Super Bowlu.

Je tu Cam Newton, afroamerický a ctižádostivý lídr Caroliny, který svým neortodoxním přístupem k řemeslu quarterbacka převrátil přemýšlení celé NFL naruby.

Je tu taky Ron Rivera, hráči milovaný trenér Panthers. Když se loni v listopadu Carolina potácela v krizi, byl na odstřel. Téměř na dlažbě. Vedení se ovšem rozhodlo přísného trenéra podržet a on od té chvíle s týmem prohrál pouze dva zápasy.

Tihle všichni a mnozí ostatní dají už v pondělí nad ránem všanc své osudy, aby se bili o své sny a touhy. To všechno pod bedlivým dozorem desítek milionů fanoušků ze všech představitelných koutů země.

Výjimečnost a neotřesitelné postavení Super Bowlu dokumentují i další náležitosti. Zbylé velké severoamerické soutěže NHL i NBA se v době jeho konání zastaví. Žádný ze zápasů se neodehraje v čase, kdy je na programu vrchol NFL.

Během poločasové přestávky proběhne trojkoncert hubebních ikon Coldplay, Beyoncé a Bruno Marse, v běžném životě prakticky nerealizovatelná věc. A půlminutová televizní reklama během vysílání zápasů? Za pět milionů dolarů...

Nezbývá, než se pohodlně usadit a tuhle velkolepou podívanou si pořádně vychutnat. Stojí to za to.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud