Michal Koštuřík
13. listopadu 2017 • 23:55

Hokejový Zlín hraje vabank. Možná přišel o víc než o jednoho Bukartse

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Birmančevič: Nejlepší hráč ligy. Ukazuje cestu pro velké transfery do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle není tuctový odchod člena čtvrté formace uprostřed sezony. Hokejový Zlín, jenž se v reprezentační pauze zbavil Rihardse Bukartse, musí počítat s následky. Odhodil útočníka, kterému neuměl najít vhodné místo na ledě a ukočírovat ho v kabině. Dopady tohoto kontroverzního kroku budeme znát později.



Aktuálně drží výběr HC Berani Aukro v tabulce osmé místo, což je nad plán. Pokud své postavení do konce základní části udrží či dokonce vylepší, bude to pro ekonomicky rozkolísaný klub pecka. A podivný manévr s Bukartsem si v pohodě obhájí.

Já to tak růžově nevidím. Přijde vám normální, že v národním týmu Lotyšska platí mladší ze sourozenců za důležitého hráče a v průměrném Zlíně se už nějaký čas nevejde do čtyř pětek? V předchozích dnech přispěl Bukarts třemi body (1+2) ke třem výhrám na turnaji ve Francii.

V extralize končí prý kvůli chabé produktivitě. V sedmnácti zápasech, které odehrál vesměs v poslední lajně a občas se mihnul na přesilovce, nasbíral dva góly a dvě asistence. Nastřílel stejně branek jako Okál s Veselým, o gól víc než Ondráček se Sedláčkem. Všechno stabilní borci útoku, kteří chodí i na přesilovku.

Tomuto vysvětlení prostě nevěřím. Nevidím ve zlínském kádru hráče, který by s průměrným ice-timem 12:24 min. zvládl výrazně víc než Rihards Bukarts. Z forvardů dostávali míň prostoru jen Popelka s Fryšarou. I když letní posila padala sestavou, nikdo nevysvětlil proč. Všechno se shrnulo do formulky: „Čekali jsme od něj víc gólů a bodů.“ A kolik? Měl dnes vést Robertsův bratr kanadské bodování extraligy? Kolik branek by mu zajistilo důstojný čas na ledě a adekvátní postavení v hierarchii týmu?

Je nezpochybnitelné, že Lotyšův talent je na poměry zlínského mužstva nadstandardní. To určitě viděli i trenéři Robert Svoboda s Martinem Hamrlíkem. Přesto z něj dokázali vytáhnout minimum. Přijde mi, že neměli snahu, aby z Bukartse bylo víc než řadový člen kabiny.

Ví se, že má kouč Svoboda v oblibě české hráče z vlastní líhně či nedalekého okolí. Zatímco jiné kluby se otevírají světu, Zlín se zakonzervovává. Kromě Bukartse ml. se nepočítá Slovákem Radoslavem Illem, který taky vypadal lépe než leckteří útočníci ze základu. Možná ani on nedržel „hubu a krok“, na což dojel.

Věřím tomu, že s Bukartsem nebyla snadná spolupráce. Po letech v Americe z něj cákalo sebevědomí s kapkou arogance. Kšiltovka hluboko naražená do čela, vynikající angličtina, suverénní projev světáka. Tím vším mohl provokovat.

Ale nemůžu si pomoct, trenéři měli v tomto případě udělat mnohem víc, najít ke schopnému křídelníkovi cestu a využít jeho schopností. Tak dobře na tom klub zas není, aby se mohl zbavovat hráčů s vysokým potenciálem. Bude paradoxní, když se lotyšský snajpr upíše Dinamu Riga a bude hrát KHL. A Zlín bude v případě zranění útočníků lopotně řešit, koho povolá na výpomoc z Přerova nebo ze Šumperku.   

Navíc je tady ještě jeden vedlejší efekt, který může být pro zbytek zlínské sezony naprosto zásadní. Bratr Roberts Bukarts. Asi je každému jasné, že po odchodu nejbližšího člověka v týmu nebude nejlepší útočník skákat do stropu radostí. Za bráchovým příchodem na Moravu stál i on, zaručil se za něj. Společné angažmá byl jejich splněný sen.

Není vyloučeno, že se Zlín včera dobrovolně připravil o víc než jednoho Bukartse. Zbytečně.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud