Petr Adam
18. dubna 2016 • 17:56

Bohemáci jako bojovníci? Ano, ale umí už také jiné věci

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na Bohemce zápasy vždycky soupeře bolí. Kolikrát jste tuhle větu už slyšeli…? Je to trochu otřepaná charakteristika týmu od Botiče, nicméně se zažrala hluboko do myslí fotbalistů v zelenobílém, jejich fanoušků i soupeřů. Až to vyvolává dojem, že Klokani ani neměli ambice ukázat na hřišti něco víc než tradiční bojovnost. Nesmysl! Nedělní remíza fotbalistů se Spartou 2:2 zatím nejvýrazněji v této sezoně ukázala, že v tomto ohledu by mohlo dojít k pokroku.



V první polovině 80. let elitní československý klub, který získal jeden titul a na jehož hráčích stála reprezentace. Od další dekády se Bohemians propadli do postavení nejvýraznějšího tuzemského tvz. jo-jo klubu, který pravidelně střídá pobyt mezi první a druhou ligou (jednu sezonu strávil v ČFL).

V této spirále zůstali uvěznění. Kromě problémů na trávníku řešil klub prakticky od krachu a následné obnovy v roce 2005 nepřetržitě existenční problémy. Nedořešený konkurz, spory s klubem ze Střížkova, který provokoval fanoušky stejným názvem a znakem, nejasnosti kolem vlastnictví stadionu v Ďolíčku. A na trávníku to bylo podobné. Tvrdá rychta, sem tam odvrácený sestup, občas ale ne.

Nyní to vypadá, že všechny závažnější potíže mimo hřiště se podařilo vyřešit. Na hřišti se také dějí zajímavé věci. Bojovnost zůstala Bohemians vlastní, kromě ní je k vidění nejen snaha mít převahu v osobních soubojích, ale i souvislejší kombinace, svižné brejkové výpady, ubylo zoufalých odkopů do prázdna. To je efekt dosavadního působení trenéra Romana Pivarníka.

I v omezených ekonomických podmínkách se podařilo poskládat zajímavý kádr. Novou dynamiku do hry přineslo jihoamerické duo Jhon Mosquera a Rafael Acosta – vůbec první mimoevropští hráči, kteří si v Bohemians vydobyli výraznou roli. K tomu připočítejte hostující útočný talent (Patrik Schick), aktivního veterána (Tomáš Čížek) a objev ze slovenské ligy (Peter Cögley).

Bohemians se nyní utvrzují v tom, že i s hodně slabším rozpočtem lze mít vyšší ambice a nedržet se opatrně u zdi. I tato sezona je pro ně zatím především záchranářská, podobný přístup by příště mohl Klokany posunout výš.

Bohemians - Sparta: Acosta vymotal tři obránce a vypálil těsně mimo
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Bohemians - Sparta 2:2. Zápas plný šancí skončil smírně
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud