Richard Šíma
2. června 2017 • 20:44

Trenér Petržela je hodně svůj. Ale počítat by se měl úspěch

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z hlavního trenéra poradcem majitele klubu. Možná to někomu přijde jako kariérní posun, i takový názor jsem zaznamenal. Mně ne. Já tuhle změnu pracovního zařazení Vlastimila Petržely v Baníku Ostrava vidím jako velmi gentlemansky provedený trenérský vyhazov. Opravdu si nemyslím, že by Petržela o takovou změnu stál. Řečem o únavě z oficiální tiskové zprávy se zdráhám uvěřit. To jen na úvod.



Petržela je svéráz. Vždycky byl a jiný už nebude, o tom nemá cenu dlouze mluvit. Na začátku sezony stál před velmi těžkým úkolem. S kádrem, jehož mezery Baník v létě dolepil na poslední chvíli, postoupit zpět do první ligy.

Řeknu rovnou, že jsem nevěřil, že se mu to povede. Vzpomínám si docela přesně, jak pár dní před startem prvního podzimního mače stál po tréninku na Bazalech a kroutil hlavou nad tím, jakým způsobem dal Baník dohromady jakž takž konkurenceschopný tým, který spolu v kompletním složení odtrénoval dvě, možná tři jednotky. Říkal, že tohle nikdy nezažil. Jedním dechem ale tehdy dodal: „Ale my stejně postoupíme.“ A tvářil se u toho tak klidně, že jsem se nestačil divit.

Za postupem také dokráčel. Souhlasím, nijak suverénní jízda to nebyla, přestože v zimě Baník zajímavě posílil. I když, zajímavě… Jakubova zastavily zdravotní potíže, Hrubý po podzimu, který v Teplicích proseděl, potřeboval na rozehrání víc času, než se čekalo. A také Bredův rozjezd byl pomalejší. Mám ale za to, že všichni tři hráči se Baníku ještě vyplatí. Otázka je, jestli lze totéž čekat od Pekára, jehož si Petržela do kádru nevybral…

Ano, lze namítat, že výkony Baníku nebyly vždy přesvědčivé. Nebyly. Ale žádný jiný druholigový tým nehrál pod takovým mediálním a fanouškovským tlakem, jako Baník. Ani Olomouc, ani Opava. Žádný jiný tým soupeře takovým způsobem nemotivoval k maximálnímu výkonu. Byť tomu Petržela svými výroky občas zdárně napomohl.

Je taky pravda, že téměř v každém utkání zachránil Baník minimálně jedním klíčovým zákrokem gólman Vašek. Ovšem, toho si do Baníku přivedl také Petržela. Lze se ptát, proč kouč nestřídal v utkání v Českých Budějovicích, kde Baník o dva góly vedl, ale postupně začal viditelně ztrácet a o vedení nakonec přišel. A lze se pozastavit nad tím, proč někteří odchovanci, kteří prokazovali solidní formu, jako třeba Granečný, nedostávali více šancí.

Ale tak nebo tak, Petržela svou těžkou roli zvládl a uspěl. Proto mě jeho trenérský konec udivil. Navzdory tomu, že je to trenér, který týmovou práci na úrovni sportovního úseku zrovna nevyznává a spolupracovat s ním není lehké. Počítá se ale úspěch. A ten se dostavil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud