Štěpán Filípek
3. září 2015 • 07:00

Skalák, to je první dávka infuze, kterou potřebuje Vrbova parta

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

„V sestavě se objeví hráči, které možná ani nikdo nečeká,“ prohlásil trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba před dnešním utkáním s Kazachstánem, které načne finiš kvalifikace EURO 2016. Jedno jméno, které se v sestavě ještě nikdy neobjevilo a má k tomu hodně blízko, by mě (a určitě ani málokoho jiného) však rozhodně nepřekvapilo. Zní Jiří Skalák. Přesně kalibr mladé pušky z Mladé Boleslavi teď národní tým k sestřelení soupeřů potřebuje.



Není žádnou náhodou, že Skaláka Vrba zmínil z nováčků jako prvního, který mu přišel na mysl. A také naprosto přesně a bezezbytku shrnul důvod jeho nominace: „V lize je za poslední dobu jeden z mála, kdo v útočné fázi dokáže obejít protihráče v křídelním prostoru.“ Skvělá vizitka pro Skaláka, stejně jako nepříliš lichotivé vysvědčení jeho kolegů, kteří za ním zaostávají.

Ano, Skalák po letech na hostováních v Ružomberku, Slovácku či Brně dozrál, byť je mu teprve třiadvacet let. Jistě, chybí mu větší zkušenosti z konfrontace na mezinárodním poli a měl by být ještě o něco efektivnější, když pálí na bránu. Přesto je díky rychlostním předpokladům, v české lize očividně nadprůměrným, technice, univerzálnosti a fotbalové drzosti fotbalistou, který by se náramně hodil Plzni, a ještě víc Spartě. Ta ho lehkomyslně pustila konkurenci a Boleslav udělala terno, když zaplatila vysokou opci a nechala si tenhle výkonný fotbalový strojek natrvalo.

Skalákovi by přinejmenším slušela role, která patřila Václavu Pilařovi, nyní zraněnému. Tedy úloha muže, který přijde na hřiště, bez okolků rozhýbe hru a je schopen rozhodnout zápas. Může však směle pomýšlet na víc, na základní sestavu. A nejen díky tolika absencím v záloze. Ze všech nováčků nebo hráčů s minimálními reprezentačními zkušenostmi je opravdu číslem 1, takový David Lafata už se možná nemůže dočkat jeho centrů.

Vrbovo mužstvo někoho takových parametrů po rozpačitém jaru vyžaduje. Jako Michal Bílek těžil ze vzedmutí plzeňské vlny, její „hybatel“ Pavel Vrba využil na podzim sparťanské souhry. Nyní se mu mohou nadmíru hodit hráč jako Skalák nebo liberecký Josef Šural, kteří výrazně zrychlí hru po křídlech či v ofenzivě jako takové, což byl problém. Utkání s Kazachstánem a Lotyšsku jsou ideální příležitostí, jak vpustit dravce do arény…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud