17. října 2014 • 13:24

Verdikt o trestu pro Pistoriuse za zabití padne nejdříve v úterý

Autor: ČTK, pt
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Verdikt o výši trestu pro Oscara Pistoriuse za zabití z nedbalosti by měl padnout v úterý. Soudkyně Thokozile Masipaová dnes v Pretorii vyslechla závěrečné řeči obhajoby i státního zástupce a poté jednání odročila na příští týden. Obhájce Barry Roux pro handicapovaného atleta navrhl domácí vězení a veřejně prospěšné práce, žalobce Gerrie Nel požaduje minimálně deset let za mřížemi.



Obhajoba při závěrečné argumentaci žádala soud o mírnější trest s ohledem na to, co už Pistorius po zastřelení přítelkyně prožil. „Už nyní všechno ztratil. Především ztratil ženu, kterou miloval," uvedl Roux. Sedmadvacetiletý atlet je podle něho nejen zlomený člověk, ale je i na mizině.

Pobyt ve vězení by podle Rouxe byl pro Pistoriuse příliš drastickým trestem. Apeloval proto na soudkyni, aby při svém rozhodování aplikovala jihoafrickou zásadu „ubuntu", která se dá volně vyložit jako laskavost k ostatním.

Podle státního zástupce Nela by ale byl pouhý trest veřejně prospěšných prací skandálně nepřiměřený tomu, co Pistorius způsobil. Pro šestinásobného paralympijského vítěze proto požadoval dlouhodobý trest vězení. Na otázku soudkyně, co si představuje pod pojmem dlouhodobý, Nel odpověděl: „Deset let je minimální rozsudek, s kterým by byla veřejnost spokojená."

Pistorius loni na Svatého Valentýna zastřelil přes dveře koupelny ve svém domě modelku Reevu Steenkampovou, kterou si podle svého tvrzení spletl s vetřelcem. Soudkyně Masipaová postiženého běžce, jenž se stal díky startům v závodech zdravých sportovců mezinárodní celebritou, zprostila v září obvinění z vraždy. To se podle ní vyšetřovatelům nepodařilo prokázat.

Oscar Pistorius si utírá slzy během soudního líčení
Oscar Pistorius si utírá slzy během soudního líčení

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud