25. února 2015 • 19:28

König si věří: Těžké kombinace Gira s Tour se nebojím, naopak mi to sedí

Autor: zaj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nová cyklistická sezona je v plném proudu a v akci je i nová hvězda světové cyklistiky Leopold König, který se připravuje na premiérovou kombinaci dvou slavných závodů - na italské Giro a Tour de France. Přestože mu jeho poslední závod v Ománu nevyšel podle jeho představ, nevzdává se a sám pro web Cyclingnews.com říká: „Nechci na sebe vytvářet tlak, chci se především bavit.“



Na nedávno skončeném závodě Tour of Oman sužovaného padesátistupňovými vedry a písečnou bouří, obsadil až 24. místo. König, který je známý tím, že ve velkém vedru se mu nezávodí dobře, nebyl z výsledku ve třetí desítce zklamaný a bral tento závod spíše jako dobrou přípravu s výhledem na vrcholy sezony v Itálii a Francii. „Jsem si jistý, že forma bude s postupem sezony stoupat,“ věří.

Leopold König, nová hvězda týmu SkyFoto Facebook.com
Königova forma by měla gradovat především v květnu, kdy ho čeká první Grand Tour roku, italské Giro. V tomto závodě by měl König ve své nové stáji Sky zaujmout pozici lídra společně s Australanem Richiem Portem. Pro českého jezdce to bude vůbec první seznámení s Girem. V nominaci byl už v roce 2012 ještě v barvách týmu NetApp, nakonec to však nevyšlo kvůli zranění. Pokud se nestane nic nepředvídaného, letos už by měl být König připraven soupeřit v italských horách s Contadorem, Uranem či Bassem.

V těžké konkurenci předních světových jezdců je König experty považován za závodníka schopného dosáhnout na Giru první pětky. Český cyklista má však na svém oblíbeném závodě vyšší ambice. „Když se podíváme na moje předchozí výsledky, myslím, že i podium je v mých silách.“ Silnou stránkou nováčka v Teamu Sky jsou především horské etapy a časovka. Svým profilem by proto letošní Giro mohlo Königovi sedět. Jezdce otestuje celkem pět vysokohorských etap a dvě časovky.

Tato sezona bude pro Leopolda Königa v mnohém zlomová, vůbec poprvé totiž vyzkouší kombinaci dvou závodů z kategorie Grand Tour. Kromě Gira ho v červenci nejspíše čeká i Tour de France, kde se bude soustředit především na pomoc lídrovi stáje Froomovi, vítězi Tour z roku 2013. „Myslím, že je to pro mě ideální kombinace, jeden závod jako lídr a druhý jako domestik,“ vyjádřil se k celé situaci König.

Jako jeden z hlavních domestiků britského cyklisty navíc není na Tour de France ani bez šance na slušné umístění. Přestože je mezi těmito náročnými závody pouze měsíční pauza, Königa to nijak neznepokojuje. „Kratší pauza mi možná i vyhovuje víc. Moje tělo je tak nastavené, musí být pořád v zápřahu,“ tvrdí sedmý muž loňské Tour.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud