2. září 2015 • 19:20

Froome na Vueltě po pádu končí, královskou etapu vyhrál Aru

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Italský cyklista Fabian Aru se po úspěšném útoku v závěrečném stoupání královské pyrenejské etapy ujal vedení na Vueltě. Lídr stáje Astana dojel do cíle náročné, 138 kilometrů dlouhé trasy druhý za týmovým kolegou Mikelem Landou ze Španělska a v červeném dresu vystřídal Nizozemce Toma Dumoulina. Ze závodu naopak odstoupil jeden z favoritů Chris Froome, kterého v úvodu etapy postihl pád.



Landa dotáhl do konce únik, do něhož vyrazil s dalšími cyklisty necelých 50 kilometrů před cílem. Ze skupinky postupně zůstal v čele sám a náskok v náročném terénu s přehledem zvyšoval. Aru zaútočil ve skupině pronásledovatelů v posledním z dnešních šesti stoupání, z nichž čtyři patřila do první a jedno dokonce do nejnáročnější speciální kategorie, a jeho tempo dokázal zpočátku držet jen Španěl Joaguín Rodríguez.

I ten ale nakonec odpadl a v Andoře dojel pátý, v průběžném pořadí se ale vytáhl na druhé místo s odstupem 27 sekund. Na třetí příčku klesl Dumoulin, který ztratil kontakt se soupeři v jednom ze sjezdů, když si oblékal pláštěnku. Na první příčku nabral manko půl minuty, chce se ho ale pokusit znovu smazat v časovce.

Zcela vyčerpán dorazil do cíle se ztrátou téměř devíti minut jeden ze spolufavoritů Chris Froome, kterého v úvodu etapy postihl pád. Britský jezdec stáje Sky, jenž se chtěl stát třetím cyklistou, který v jedné sezoně ovládne Tour de France i Vueltu, s velkou námahou slezl z kola a opřený o asistenta odkulhal do týmového vozu. Tým Sky následně informoval, že Froome z Vuelty odstupuje.

VIDEO: Froome se po pádu sbíral jen těžce


Podle stájového kolegy Gerainta Thomase si Froome zranil nohu, problémy měl ale očividně i s ramenem a levým kolenem.

Vuelta dnes skončila pro dalšího jezdce týmu Tinkoff-Saxo Sergia Paulinha, kterého stejně jako kolegu Petera Sagana srazil doprovodný motocykl. Slovenský spurtér skončil na zemi po kolizi s motorkou v osmé etapě a závod vzdal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud