Jan Barák
3. února 2016 • 12:53

Zakázali mu tetování i dlouhé vlasy. Teď má Superman získat Super Bowl

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Snová sezona, při které tým amerického fotbalu Carolina Panthers v základní části prohrál jen jednou, žádá poslední podtržení. Vítězství v Super Bowlu, který v neděli proběhne v San Francisku. Hrát se bude jubilejní 50. ročník, celá NFL se barví do výroční zlaté barvy, a Carolině má k prvnímu titulu v historii a triumfu nad Denverem Broncos pomoci její zlatý chlapec. Quarterback Cam Newton.



26letý Newton prožil v modrém dresu životní sezonu. Během 16 zápasů zkompletoval 59.8% přihrávek, ze kterých vzešlo 3,837 yardů a neuvěřitelných 35 touchdownů. V základní části hodil jen 10 interceptions (situace, kdy se pasu z jeho ruky zmocní hráč soupeře).

"To už je minulost. Sezonu nemůžeme hodnotit před play off, položili jsme výborný základ. Hrál jsem dobře, místy výborně, ale svých rezerv jsem si vědom, musím být ještě lepší. A budu ještě lepší," prohlásil sebevědomě v prosinci pro stránky NFL.com Newton.

Takřka dvoumetrového quarterbacka, Newton měří 196 centimetrů, zdobila po celý rok výborná běhová hra. Pokud jsou spoluhráči obsazeni, nevadí, třetí downy s oblibou kompletuje sám. Newton letos ze 132 běhových pokusů naběhal 636 yardů a skóroval 10 běhových touchdownů.

Co následuje po nich? To ví každý fanda NFL. Newton, který do end zóny s oblibou skáče s míčem v natažených rukou, si po touchdownu virtuálně trhá ve stylu komiksového Supermana dres. Diváci Caroliny šílí, pro hráče i příznivce jiných týmů je tento tyjátr za hranou, a vůbec nejšťastnější jsou nejmladší příznivci Panthers přímo na stadionu. Dostanou totiž od Newtona míč, se kterým se skórovalo.

 

"Vysmívání? To není vysmívání, nikoho nezesměšňuji, jen se bavím hrou. Je to show, všichni tvrdě makáme a následně na hřišti si to chceme užít. Já to miluju a naši fanoušci také, " hájil své slavení pro ESPN.com Newton.

VIDEO: Podívejte se na tradiční oslavu Cama Newtona

Skončí SUPERjízda ziskem Super Bowlu?

Panthers s nejlepším útokem v NFL odešli v základní části poraženi ze šestnácti zápasů jen jednou, z bitvy s Atlantou Falcons v předposledním hracím týdnu. Prohra 13:20 z 27. prosince hodně bolela. "Nemělo se to stát, mohli jsme mít perfektní sezonu," štvalo hned po zápase Newtona.

Šrámy se zhojily rychle, v 16. týdnu smetli Panthers Tampu Bay Bucaneers 38:10 a pohodu si přenesli i do play off. Nejprve si vyšlápli na loňské finalisty ze Seattlu, Seahawks odjeli z Bank of America Stadium s porážkou 24:31. V konferenčním finále NFC Championship pak Panthers deklasovali Arizonu Cardinals 49:15.

"Moji kluci vyloženě po hřišti létali, byli nezastavitelní, nikdo, ani já sám, jsem nečekal tak hladký průběh. Jsem nadšený a zároveň velmi vzrušený, hlavní zápas naší organizace letos ale ještě přijde," zavěštil si po demolici hlavní kouč Panthers Ron Rivera.

Jeho týmu zbývá skolit posledního soupeře, Denver Broncos s legendárním quarterbackem Peytonem Manningem. 39letý už jistý člen Síně slávy si o Vince Lombardi Trophy zahraje počtvrté, Super Bowl vyhrál v roce 2006 s Indianapolis Colts, kdy ve finále přehrál Chicago Bears 29:17. U Medvědů byl tehdy defenzivním koordinátorem právě Ron Rivera.

Hvězda Denveru Peyton Manning chce získat svůj druhý Super Bowl Hvězda Denveru Peyton Manning chce získat svůj druhý Super BowlFoto Reuters

"Vyhrát Super Bowl? O tom sním od sedmi let," přiznal upřímně v rozhovoru pro ESPN Newton a pokračoval. "Nervozita? Tu necítím, hraju fotbal příliš dlouho na to, abych si tak důležitý zápas nechal zkazit nervozitou," dodal quarterback, kterého Carolina draftovala v roce 2011 v prvním kole.

Zakázali mu tetování i dlouhé vlasy

A majitel Caroliny Jerry Richardson měl s Newtonem, který byl o rok předtím oceněn Heismanovou trofejí pro nejužitečnějšího hráče univerzitního fotbalu, od začátku velké plány. Na budoucí hvězdu svého klubu měl ještě před draftem hodně netradiční požadavky.

"V té době jsem nosil trošku delší sestřih. Řekl mi, že si nepřeje, abych měl dlouhé vlasy, stejně tak abych se nechal tetovat. Pokud to udělám, bude naše spolupráce vzkvétat, řekl mi na jedné z prvních schůzek," vzpomínal na první kontakt s bossem Caroliny Newton.

Některá média tehdy nařkla Richardsona z rasismu, Newton ale s podmínkami souhlasil a plán majitele se naplnil. Carolina se tak, díky úžasné sezoně svého quarterbacka, letos představí v Super Bowlu podruhé v historii, v roce 2003 prohrála s New England Patriots.

Zda Panthers i Newton vyhrají první Super Bowl se rozhodně v noci z neděli na pondělí na Levi's Stadium v San Francisku.

VIDEO: Podívejte se na úžasný skok Cama Newtona proti Houstonu

Díký tradičním letům do end zóny pro touchdown se Camu Newtonovi přezdívá Superman
Díký tradičním letům do end zóny pro touchdown se Camu Newtonovi přezdívá Superman

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud