20. listopadu 2012 • 23:25

Kotrmelce u Váňi: Přišel o hvězdného žokeje, ale vrací se k němu syn!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z dostihové stáje Josefa Váni odešel její dosavadní žokej číslo 1. Dvojnásobný vítěz Velké pardubické Josef Bartoš si začíná budovat vlastní byznys a příště už může jet favorita proti svému bývalému šéfovi. Místo něj se k Váňovi vrací jeho syn Josef Váňa mladší.



 Byla to osvědčená spolupráce. V největší dostihové stáji v republice s největším výběrem dobrých koní pracoval nejlepší žokej v zemi. Big Joe, jak se přezdívá Josefu Bartošovi, ale šel svou vlastní cestou. Budoucnost spojil s trenérskou stájí svého otce v Nebuželích u Mělníka, kterému bude pro začátek pomáhat jako asistent.

„Už jsem se přestěhoval k tátovi. Chtěl jsem tenhle krok do budoucna udělat. S panem Váňou jsme se trochu nedohodli, takže jsem ho udělal dřív, než to bylo plánované,“ líčí Bartoš. „Šlo o rodinné důvody. Manželka potřebuje práci a tu jsme tam nesehnali. I pro děti to bude lepší.“

Dlouhodobé angažmá Josefa Bartoše, který je považován za jednoho z nejlepších překážkových žokejů ve střední Evropě, mělo pro Váňu velké výhody.

Závodní pole na skoku Drop, Josef Váňa druhý zpravaFoto Jaroslav Legner (Sport)

Při Velké pardubické mu svěřoval kvalitní koně s nadějemi na úspěch a spolupráce fungovala. Bartoš Velkou pardubickou vyhrál v letech 2006 s Decent Fellowem a 2008 se Sixteen, s kterou byl také dvakrát druhý a jednou třetí.

Odteď však bude Bartoš na trhu volným jezdcem. Bude se sice moct dohodnout na angažmá znovu s Váňou, může ale také zvolit jeho největší konkurenty.

„Zimu strávím v Itálii, ale pro českou sezonu budu volný. Určitě se může stát, že pojedu favorita proti panu Váňovi. Pro Velkou pardubickou už jsem dostal čtyři nabídky,“ říká Bartoš.

Úspěšný žokej plánuje, že ve Francii pojede Trezora, jednoho z favorizovaných koní letošní Velké. „Kdyby se nám to tam podařilo, byla by možná další spolupráce,“ naznačuje Bartoš.

Vítězka Velké pardubické Orphee des Blins požírá kytku svému žokeji Janu Faltejskovi, vpravo přihlíží třetí Josef VáňaFoto Jaroslav Legner (Sport)

Náhradou ve Váňově stáji se stane jeho syn Josef Váňa mladší. Ten strávil poslední sezonu v Itálii, ale při Bartošových zraněních se v poslední době vracel domů.

Váňa starší přesto doufá, že i se svou bývalou jedničkou bude nadále spolupracovat.

„Pokud budu mít pro Velkou pardubickou dobrého koně, byl bych rád, kdyby ho Pepča Bartoš jel. Neodchází kvůli tomu, že by mezi námi byly rozbroje. Jsem nachystaný s ním spolupracovat dál,“ ujišťuje Váňa.

„Pro Pepču je to krok dopředu. Jsem přesvědčený, že si ode mě dost vzal. Pro další trenérskou kariéru to pro něj u mě nebyla zbytečná štace.“

Josef Váňa finišoval marně, na Jana Faltejska s Orphee des Blins neměl
Josef Váňa finišoval marně, na Jana Faltejska s Orphee des Blins neměl

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud