3. srpna 2016 • 10:19

Synek je otrávený z Ria: Jídlo i doprava strašné, budu se stěhovat

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V posledních letech se stalo zvykem, že ve skifu na světové scéně vyhraje buď Ondřej Synek, nebo Novozélanďan Mahé Drysdale. I olympijská vítězka z Londýna Miroslava Knapková tvrdí, že boj o zlato se zúžil na dva favority. Jenomže český dvojnásobný stříbrný olympijský medailista to vidí trochu jinak. Rio zatím totiž není jeho šálek kávy a vadí mu často se měnící počasí.



Po úterním tréninku přišel v olympijské vesnici mezi novináře a na jeho tváři nebyl tradiční úsměv, přibyly vrásky. "Už nejsem tak vysmátý," přiznal. Vyprávěl, jak se mu moc nezamlouvá jídlo ve vesnici, jak se mu nelíbí kanál a točící se silný vítr, jak tráví denně hodiny v autobusu na cestě na trénink a zpět, jak mu to na vodě nejede. "Ale jsem pozitivní, mám ještě čistá trička," vyloudil na tváři náznak úsměvu.

V českém týmu není většího kandidáta na medaili. Synek byl už čtyřikrát mistrem Evropy, vyhrál poslední tři mistrovství světa. Z olympijských her má dvě stříbra a už chce konečně zlato. Jenomže... "Na tréninku se mi moc nedařilo, tak jsem z toho trochu přejetý," prohlásil.

Rozpačitý je z větrného počasí na jezeře Lagoa Rodrigo de Freitas, kde se takřka přímo v centru Ria budou konat soutěže veslařů a rychlostních kanoistů. "Furt fouká, každou chvíli z jiné strany, během dvoukilometrové tratě se to třikrát otočí. Snad se to trochu uklidní a nebude to tak divoké," doufal Synek.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE >>

I proto vidí velkého favorita v Chorvatu Damiru Martinovi, který má sílu a poryvy větru ve vysokých vlnách mu vyhovují. "Pocitově mi to nejde, ale necítím, že bych z těch závodů byl nějako nervózní," uvedl. "Loď snad jede, ale pocit není stoprocentní. Snad se to poddá," doufal.

Nebude ale odpočívat. Tak to ve veslování nefunguje, musí každý den "tahat", aby se rozjel. "Zítra je další den," prohlásil Synek.

Situace se může obrátit k lepšímu, co se ale nejspíš nezmění, je doprava. Z vesnice v luxusní čtvrti Barra da Tijuca to k jezeru je daleko. Navíc po ucpaných silnicích. "Včera jsem jel domů hodinu a tři čtvrtě," láteřil Synek. V autobusu tak strávil pět hodin za den. "Strašné," utrousil.

Pořadatelé mají ještě na čem pracovat
Pořadatelé mají ještě na čem pracovat

Zřejmě tak skončí v bytě, který má český tým u jezera k dispozici. Musí však jeho využití nahlásit 24 hodin dopředu. "Kvůli dopingu a kvůli nevím čemusi," kroutil hlavou. Ve čtvrtek se tak přestěhuje, aby v sobotu nemusel na rozjížďku vstávat ve čtyři hodiny ráno. "To je neslučitelné s životem," podotkl. Nechtěl tam bydlet raději celou dobu? "Někteří to tak udělali, ale mně zase přijde škoda se ochudit o atmosféru vesnice," řekl.

Jenomže ani to zatím není žádný šlágr. "Jsem teď naštvaný. Doprava drhne, spousta věcí je nedotažených, jídlo ve vesnici také pořád to samé a bezpečnost jako na dětském táboře. Hlídají nás u vstupu dva studenti a ani se nepodívají na počítači, jestli jsem to skutečně já, komu načetli akreditaci," pokrčil rameny.

Svého největšího soupeře už v Riu několikrát potkal. V úterý Drysdale dokonce jel při tréninku vedle něj. Znají se už roky, jsou kamarádi, občas si píšou. Teď ale mlčeli. Jde o hodně. "Je na něm vidět, že je trochu pohublý a vyrýsovaný, ve formě. Ale z tréninku nepoznáte nic. Až při závodu, až bude před tebou nebo za tebou," pousmál se Synek, jehož čeká start na čtvrté olympiádě. Tentokrát to ale nejspíš bude boj kdo s koho.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud