1. listopadu 2012 • 14:18

Kejval vede Český olympijský výbor. Ruku pro něj zvedli všichni

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šéf veslařů Jiří Kejval byl na dnešním plénu zvolen novým předsedou Českého olympijského výboru. Byl jediným kandidátem a ve volbě aklamací mu dali hlas všichni přítomní delegáti. Kejval po šestnácti letech nahradí v čele českého vrcholného sportovního orgánu Milana Jiráska.



"Moc mě to potěšilo, cítím od vás silný mandát," prohlásil po volbě Kejval. "Chtěl bych poděkovat Milanovi (Jiráskovi), že to se mnou zvlášť za poslední čtyři roky vydržel," oslovil bývalého předsedu ČOV. Ten se vzápětí dočkal od delegátů potlesku vestoje.

Místopředsedou pro ekonomiku se taktéž podle očekávání stal šéf atletů Libor Varhaník, jehož volilo 48 zástupců. Kejvalovým zástupcem pro sport je nově předseda basketbalistů Miroslav Jansta, pro kterého hlasovalo 52 delegátů.

Jirásek se ve své závěrečné řeči mimo jiné dotkl palčivého problému Sazky, která přivedla český sport do velkých potíží. "Nesu svůj díl zodpovědnosti, často přemýšlím, co jsem mohl udělat lépe. Ale veškeré kroky jsem v souvislosti se Sazkou udělal v souladu s nejlepším vědomím a svědomím," uvedl Jirásek.

"Mnohdy jsem patřil k oponentům pana Hušáka," připomněl bývalého šéfa Sazky, "ale moje možnosti byly značně omezené," řekl.

O rozruch se během dne postaral olympijský vítěz v desetiboji z Barcelony 1992 Robert Změlík. Před jednáním distribuoval leták, na němž pod hlavičkou Českého klubu olympioniků sepsal seznam preferovaných kandidátů do výkonného výboru a lidí, které naopak do vedení ČOV volit nedoporučil. Sám hlasoval proti Varhaníkovi.

Vedení ČOV předneslo zprávu o činnosti i o hospodaření, které je podle Kejvala dobré. V uplynulém čtyřletém olympijském cyklu byl rozpočet navýšen o 37 milionů korun, přestože od Sazky 49 milionů chybělo. Vedení ČOV zvýšilo příspěvky svazům na 274 milionů, naopak provozní náklady se snížily o 3,5 milionu korun.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud