12. října 2015 • 11:40

Messi mezi žokeji se fotil s Váňou: Vidět Velkou byl můj sen

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to, jako by se Leo Messi sebral a přiletěl se na otočku podívat na derby Slavia-Sparta. Fenomenální italský žokej Lanfranco „Frankie“ Dettori si včera splnil sen a naživo viděl Velkou pardubickou. Po dostihu se pak setkal s Josefem Váňou a u jeho sochy pod hlavní tribunou si udělal selfíčko.



Oddechl si, protože tři jeho koně se bez šrámu dostali do cíle Velké pardubické. Stejně ale Josef Váňa pár minut po doběhu pospíchal. „Slíbili mi fotku s Frankiem. Rád bych se s ním vyfotil. Párkrát jsme se jen viděli, nikdy jsme si packou nezatřepali,“ líčil Váňa.

Za chvíli už si velká postava českých dostihů s jedním z nejúspěšnějších žokejů světové historie ruku podala. Váňa a Dettori se pak protlačili přeplněnou sázkařskou halou pardubického závodiště a vyšplhali na podstavec sochy, na níž bronzový Váňa ukazuje bičíkem směrem k Taxisu. „Ta socha se mi moc líbila. Je to legenda, udělal jsem si selfie,“ usmíval se Dettori. „Máme teď každý svoji sochu.“

Lafranco Dettori je dostihovou legendouFoto Reuters

Dettori má svou podobiznu na anglickém závodišti v Ascotu, kde v roce 1996 během jediného dne vyhrál všech sedm dostihů, včetně prestižních Cumberland Lodge Stakes, Diadem Stakes a Queen Elizabeth II Stakes. Říká se tomu The Magnificent Seven - Úžasná sedmička. Socha zobrazuje jeho tradiční oslavnou pózu. Dettori je zvyklý vítězství slavit tak, že zvedne ruce do výšky a vyskočí ze sedla na zem.

„Je to fantastický dostih. Skoky jsou crazy, atmosféra je brilantní. Je to unikátní závod, jsem potěšen, že jsem tu mohl být,“ hlásil Dettori po dostihu.
Ačkoli bylo většinu odpoledne chladno, korzoval mezi stánky na pardubickém závodišti v tmavomodrém sportovním sáčku. S partou kamarádů si užíval odpočinkové odpoledne.

Trochu šílený závod

„Odjakživa jsem se sem chtěl podívat. Na tenhle závod jsem se kdysi díval v televizi a vypadalo to hodně zajímavě, tak trochu šíleně. Tak jsem si řekl, že sem jednou přijedu a byl můj sen vidět to naživo,“ řekl Dettori pro Českou televizi.

„Je to velký, hodně slavný závod. Je to výzva pro koně i pro žokeje. Jsem hrdý, že jsem tady a můžu to vidět. Sám jsem jel překážky jednou, když jsem byl hodně malý. Překážky byly malé, nespadl jsem, ale měl jsem strašný strach...“

Překážkový svět ho sice nelákal, Dettori je ale světovou superhvězdou rovinových dostihů. A dokazuje to i ve svých čtyřiačtyřiceti letech. Zrovna před týdnem se stal sedmým jezdcem historie, který v Paříži počtvrté vyhrál Cenu Vítězného oblouku, jeden z nejprestižnějších a nejbohatěji dotovaných rovinových dostihů na světě.

A za jeho posledním vítězstvím stojí příběh, který dokáže psát pouze sám život, nikoliv spisovatelé. V Ceně vítězného oblouku totiž Dettori v sedle Golden Horna připravil o unikátní hattrick klisnu Treve.

Dettori přitom měl v minulosti blízko do jejího sedla. Před dvěma lety nemohl v Ceně Vítězného oblouku startovat kvůli zranění kotníku a vloni si trenérka Christianne Head-Maareková prosadila u majitele a Dettoriho šéfa, šejka Joaana al-Tháního, aby Treve jezdil francouzský jezdec Thierry Jarnet.

„Bylo to pro mě speciální, Golden Horn je vynikající kůň,“ říkal Dettori. „Ale žádná odveta v tom nebyla. Treve je skvělá klisna. Koncentroval jsem se jen na Golden Horna, můj šéf na mě po vyhlášení čekal a plácnul si se mnou. Je to velký sportovec.“

Čtyři triumfy v Ceně Vítězného oblouku jsou perlami Dettoriho kariéry, v níž však najdete triumfy ve všech významných dostizích. Dvakrát vyhrál derby v Epsomu, zvítězil v Irském derby, ovládl Breeder´s Cup Classics, třikrát vyhrál Dubaj World Cup.

Srovnání s fotbalistou Messim není přehnané. „Víte, že se to dá skoro takhle přirovnat? V podstatě ano,“ uznal Váňa.

Lanfranco "Frankie" Dettori

Narozen: 15. prosince 1970 (44 let)

Hlavní vítězství: The Magnificient Seven (28. září 1996 vyhrál Dettori na mítinku v Ascotu všech sedm dostihů), 4x Cena Vítězného oblouku 1995, 2001, 2002, 2015), 2x Epsom Derby (2007, 2015), 3x Prix du Jockey Club (1992, 2005, 2007), Irish derby (1994)

Na Velkou pardubickou se přijel podívat jeden z nejslavnějších žokejů současnosti Frankie Dettori
Na Velkou pardubickou se přijel podívat jeden z nejslavnějších žokejů současnosti Frankie Dettori

Stromský se na Velké dočkal satisfakce, Nikase čeká spousta mrkve
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud