17. září 2015 • 19:20

Na MS rozhoduje i Ježkova partnerka. Podle videa opravuje chyby

Autor: rb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LONDÝNA | Čím dál důležitější roli na závodech vodních slalomářů hrají videorozhodčí. Na mistrovství světa, které právě probíhá v Londýně, se dokonce testuje i nový systém, který má zamezit chybným rozhodnutím, jež poškozují závodníky. A jednou z osob, která u videa zkoumá, zda rozhodčí posoudili průjezd bránou dobře nebo špatně, je Češka Alena Mašková, životní partnerka kanoisty Stanislava Ježka. „Je nás tam ale víc, takže když se jedná o Češích, tak já do toho nemluvím,“ upozorňuje Mašková.



Videorozhodčí sedí v prosklené budově na břehu u cíle závodní trati. V momentě, kdy se zdá některému ze závodníků či jeho týmu, že byl poškozen závěrem rozhodčích na trati o šťouchu na bráně, který znamená dvě trestné vteřiny nebo dokonce o neprojetí brány (penalizace 50 vteřin), běží zástupce týmu do této budovy a podává protest. V tu chvíli nastupuje skupinka mužů a žen a sleduje záběry, které má k dispozici, a rozhodnutí potvrdí či vyvrátí.

„Ale prozkoumávat video můžeme i sami od sebe, nebo když nás o to požádají rozhodčí na trati,“ doplňuje Mašková.

Třeba ve čtvrteční kvalifikaci posuzovali neprojetí brány u slovenského matadora Michala Martikána. „To se kontrolovalo, ale byla to jednoznačná kule. Ani na to nebyl protest,“ říká česká zástupkyně mezi rozhodčími.

Ve své práci mají videorozhodčí na letošním MS k dispozici nový systém, který se zde teprve testuje. Většinu bran zabírají hned tři kamery, takže mají k dispozici víc úhlů pohledu a mohou snáz rozhodnout.

Modrobílý jezdec Prskavec bojuje s novou lodí. Po deseti letech
Video se připravuje ...

Pro Hradilka už je pozdě

Tento systém by uvítal při finále Světového poháru ve francouzském Pau český reprezentant Vavřinec Hradilek. Tomu totiž rozhodčí neuznali průjezd jednou bránou, kterou podle záběru francouzké televize evidentně projel. Ovšem videorozhodčí měl k dispozici pouze záběr, ze kterého to takto prokazatelné nebylo. Hradilek se kvůli tomu nedostal do finále a tím přišel o stupně vítězů v celkovém pořadí SP, který do té doby vedl.

Na MS mají pořadatelé tento systém v rámci testování zdarma. Jinak se ale nejedná vůbec o levnou záležitost. „Máme tady systém nazývaný Slowmo. Na každou bránu jsou tři kamery. Tady je to zadarmo, protože jde o testovací provoz. Jinak ale stojí vstup jedné kamery 5000 euro,“ uvádí Mašková.

To, že mají Češi svou zástupkyni na takto důležité pozici, pro ně ale neznamená žádnou výhodu. A ani výhodu pro Stanislava Ježka, životního partnera Maškové. „Je nás tam víc: já, Němec, Francouz a Australanka. A když se rozhoduje o některém z našich závodníků, tak ten dotyčný ostatním do rozhodování nemluví. Takže se nemůže stát, že bych Jéžovi nadržovala. Navíc u toho videa to většinou prostě vidět je, nebo není,“ uzavírá.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud