8. února 2015 • 18:59

STRACH o Banka! Čech mohl útočit na medaili, ale děsivě boural

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak tohle Ondřeji Bankovi nikdo nepřál… Český lyžař, který je na mistrovství světa v životní formě, ve sjezdu do kombinace, v níž měl velkou šanci na medaili, těsně před cílem ošklivě upadl a po dlouhém ošetřování ho odvezli záchranáři do nemocnice. Tam absolvoval všechna vyšetření, která neprokázala žádná vážnější zranění. Bank tak vyvázl z děsivého pádu s otřesem mozku a tržnými ránami v obličeji.



Bank ztratil stabilitu na posledním skoku, když se mu zařízla lyže. O ni přišel a po několika těžkých nárazech o zem, z nichž jeden byl přímo na obličej, doklouzal do cíle. "Zařízla se mu tam lyže. Klepl si s ní asi o sníh a vypnula mu. Moc toho ale nevím," popsal jeho bratr a trenér Tomáš Bank.

Ondřej Bank při svém pádu v kombinačním sjezdu ztratil lyži a několikrát tvrdě dopadl na trať, až se doklouzal do cíle
Ondřej Bank při svém pádu v kombinačním sjezdu ztratil lyži a několikrát tvrdě dopadl na trať, až se doklouzal do cíle

Senzačně sedmý muž ze sjezdu speciál v té chvíli útočil minimálně na průběžné druhé místo a parádní výchozí pozici do slalomu.

"Je v pohodě, byl i na cétéčku, nic vážného by to snad nemělo být," řekl Tomáš Bank s odkazem na podrobné vyšetření mozku.

Lyžaře ještě podstoupil rentgen nohy, která ho bolí.  "Má otřes mozku, hodně odřenou pusu, ale vnitřní zranění snad žádná, mozek by také měl být v pořádku," poznamenal lyžařův bratr. "Ale bylo to strašné. Takový strach jsem nikdy v životě neměl," přiznal trenér. Vyšetření nakonec odhalilo výron v kotníku, Bank má navíc několik stehů pod levým okem.

Lyžařův tým už také podává vtipné zprávy na sociálních sítích:

Ironií osudu Bank i přes děsivý pád zůstal ve sjezdu klasifikovaný - na 25. místě se ztrátou 2,74 vteřiny na vedoucího Nora Jansruda.

Starost o Banka měli i soupeři. "Něco takového člověk nikdy nechce vidět. Ve sjezdu se to ale občas stává. Sjezd je skvělá disciplína, ale tady je vidět, jak velké síly v něm působí," řekl Nor Kjetil Jansrud, jenž po sjezdu vede. "Doufám, že bude v pořádku. Je těžké mít dobrý pocit (z vedení), když se něco takového stane," dodal.

VIDEO | Podívejte se na Bankovu jízdu a těžký pád

Zdraví ho brzdí celou kariéru

Bank měl po celou kariéru mnoho zdravotních problémů. Už na začátku kariéry měl potíže s koleny, s nimiž byl už před jedenácti lety na operaci. Další zákrok podstoupil po OH v Turíně 2006, a když už se vracel do špičky, přišel sjezd v Kitzbühelu 2008, kde si na posledním skoku přivodil otevřenou zlomeninu holenní a lýtkové kosti, z níž se léčil rok a půl. Pak si dvakrát zlomil prst na ruce.

Na MS v Ga-Pa 2011 se vrátil pátým místem v kombinaci, jenomže to jaro si nejspíš z Thajska přivezl záhadnou nemoc, která představovala zatím nejvážnější zdravotní trable. Měsíce ležel v nemocnici, zhubl o 15 kilogramů a lékaři nevěděli, co s ním. Bankovo tělo kolabovalo, lékaři později přiznali, že už byl vlastně skoro na smrtelné posteli. A pak si po návratu na svahy zlomil čelist, vykloubil rameno a opět poranil koleno.

Nyní už byl rok a půl zcela zdráv a na jeho výkonnosti se to projevilo. Na OH v Soči bylo loni devátý v super-G, sedmý v superkombinaci a pátý v obřím slalomu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud