10. listopadu 2010 • 05:00

Kraus a spol. na Aljašce: Nebezpečí i krása

Autor: Aneta Zdeňková
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Spojení adrenalinu, sněhu a extrémních sportů patří ke čtveřici českých zimních sportovců.  Snowboardista Martin Černík, skikrosař Tomáš Kraus, snowboardcrossař Michal Novotný a freeridista Robin Kaleta vyrazili na začátku letošního jara na Aljašku, kde strávili celých čtrnáct dní sjezdy nejstrmějších hor světa. Výsledkem jejich výpravy je společný dokument Aljaška v prašanu, který byl dnes oficiálně představen.



Čtveřice zmapovala svou čtrnáctidenní dubnovou misi v téměř 30-ti minutovém snímku plném adrenalinu spojeného s pocitem úžasného lyžování ve volném terénu.

Film ukazuje, že Aljašské svahy patří k těm nejtěžším. Na jezdce čekají nebezpečí v podobě lavin nebo trhlin v ledovci, které se nedají předvídat. Během několikaminutového letu na vrchol si musí prohlédnout a zmapovat celou trasu. Pak už má každý osud ve svých rukou.



„Je důležité dodržovat pravidla a dávat pozor jeden na druhého. Ve velkých horách není čas na hrdinství,“ říká Martin Černík, elitní český snowboardista, který byl na Aljašce již popáté.



Tvrdá řehole na skáleFoto Pavel Žofka, Rock Art


“Z té prudkosti a obrovských převějí jsem byl zpočátku strachem bez sebe,” přiznává Robin Kaleta. Toho v jednom momentě dokonce strhla malá lavina a řítil se desítky metrů dolů. Kraus s Novotným tomu z dola přihlíželi. “Vypadalo to děsivě, ale naštěstí se nic nestalo,” shodně říkají.

Žádné zkušenosti s extrémním ježděním neměl do té doby skikrosař Tomáš Kraus. Rozhodnutí vyzkoušet něco nového ale nelitoval. “Jen jednou jsem chtěl vrátit vrtulník zpátky,” říká.

Kraus jako ostatní tři členové týmu byl na Aljašce poprvé, ale určitě ne naposled. Při oslavách po vydařené misi se totiž čtveřice dohodla, že si výlet do panenských hor zopakuje i po letošní sezoně.

“ Když jsem ten film dnes znovu viděl, měl jsem pocit, jako bych tam byl, “ řekl Novotný.



Záběry, které se podařilo natočit jsou unikátní. Všude kam oko dohlédne vidíme pouze prudké svahy a masy sněhu na vrcholcích hor. Na ty se česká čtveřice dopravovala vrtulníkem a při vyčerpání financí sněžnými skútry. “ Nebyla jiná možnost, první den jsme peníze vyčerpali na tři dny dopředu,” dodal s úsměvem Černík.

Špičkoví lyžaři Kraus, Bank a Kaleta spolu se snowboardistou Novotným si vyzkoušeli horolezectví
Špičkoví lyžaři Kraus, Bank a Kaleta spolu se snowboardistou Novotným si vyzkoušeli horolezectví


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud