Jonáš Bartoš
20. září 2017 • 15:40

Tenisové hvězdy v Praze! Federer a spol. házeli tenisáky, hráči fotili selfie

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenisová akce roku v Praze je oficiálně zahájena! Na Staroměstském náměstí se ve středu odpoledne fanouškům představili všichni aktéři Laver Cupu. Mimořádné události, ve které se střetne tenisový výběr Evropy proti výběru světa. Dvanáct borců nastoupilo na pódium ve skvělé náladě, včetně největších hvězd Rogera Federera, Rafaela Nadala i české tenisové jedničky Tomáše Berdycha.



Na Staroměstském náměstí ve středu po obědě vysvitlo sluníčko a s ním dorazili i výjimeční sportovci. Tenisové hvězdy vítaly na Staroměstském náměstí stovky fanoušků. Největší potlesk patřil trojici, kolem které se dění v Praze bude nejvíc točit – domácímu Tomáši Berdychovi a dvěma velikánům Rogerovi Federerovi a Rafaelu Nadalovi.

Pod připravené pódium hráče i kapitány týmů přivezla speciální auta. Moderátor Libor Bouček na pódium nejdřív pozval hostující výběr světa. Vesměs mladé tenisové pušky (Sock, Kyrgios, Šapovalov), za jejichž zády se tyčila panoramata staré Prahy, v dobrém rozmaru ihned pořizovaly na své mobilní telefony památeční selfie.

Laver Cup je jedinečná tenisová událost, kterou nelze s ničím srovnat, shodují se tenisté
Video se připravuje ...

Poté se k nim přidali i zástupci z Evropy. Tomáš Berdych, Roger Federer, Rafael Nadal a další sklidili o poznání silnější aplaus, je jasné, že publikum v Praze bude přát především jim. Nakonec na pódium dorazil i Rod Laver. Legendární tenista, který jako jediný v historii získal v kalendářním roce grandslam, je tváří celé akce a jeho jméno zaštiťuje i první ročník nového turnaje.

„Moc se na tyhle chlapce těším, je mi ctí, že budu tři dny sledovat jejich tenis,“ hřálo 79letého Australana. Vedle něj v ten moment stála i krásná trofej pro vítěze víkendového klání.

Staroměstské náměstí přivítalo hvězdy Laver Cupu
Video se připravuje ...

Tenisté oblečení v padnoucích oblecích po slavnostním přivítání vzali do ruky tenisáky a naházeli je do davu fanoušků. Pak už se odebrali do útrob tribuny, kde proběhla tisková konference.

Všichni se na nový turnaj ohromně těší. „Po US Open jsem se musel dát dohromady a nabrat energii. Těším se, až si tady zatrénuji a poznám kurt. Jsem šťastný, že tady můžu nastoupit s takovými hráči. Je to něco úžasného,“ prohlásil šampion letošního French Open a US Open Rafael Nadal.

Nový formát týmové soutěže je výjimečný i v tom, že z největších soupeřů udělá parťáky. „Jasně, že jsem rád, že bude hrát se mnou,“ usmíval se vedle sedící Roger Federer. „Proti Rafovi jsem hrál mnoho velkých zápasů včetně grandslamových finále. Je teď radost mít ho na své straně,“ dodala švýcarská legenda a největší tvář turnaje.

Už ve čtvrtek oba kapitáni zveřejní nominace do jednotlivých zápasů, od pátku do neděle pak v pražské O2 Areně odstartují napjatě očekávané tenisové bitvy.

Pražský turnaj nese jméno legendárního Roda Lavera
Pražský turnaj nese jméno legendárního Roda Lavera

Hrací formát

V pátek jsou vítězné zápasy ohodnoceny jedním bodem, v sobotu dvěma, v neděli třemi. Vyhrává tým, který jako první dosáhne 13 bodů. To se nestane dříve, jak v prvním nedělním zápase.

V pátek a sobotu se hraje systémem odpoledních (začátek 13.00) a večerních bloků (začátek 19.00), odpoledne proběhnou dva singly, večer singl a debl. Nedělní program nabídne tři dvouhry a čtyřhru. V případě nerozhodného stavu 12:12 přijde na řadu extra čtyřhra.

Každý tým se skládá ze šesti hráčů.

Každý zápas se hraje na dva vítězné sety, za stavu 1:1 rozhodne tiebreak do 10 bodů. Každý hráč musí během prvních dvou dní nastoupit k jednomu singlovému zápasu. Nejméně čtyři ze šesti tenistů v týmu musí zasáhnout do čtyřher.

Jak vypadají týmy

EVROPA: Rafael Nadal, Roger Federer, Alexander Zverev, Marin Čilič, Dominic Thiem, Tomáš Berdych, kapitán: Björn Borg, asistent: Thomas Enqvist.

SVĚT: Sam Querrey (USA), John Isner (USA), Nick Kyrgios (Aus.), Jack Sock (USA), Frances Tiafoe (USA), Denis Shapovalov (Kan.), kapitán: John McEnroe, asistent: Patrick McEnroe.

Nenechte si ujít speciální Sport Magazín před startem Laver Cupu! Před objejktiven pózoval Tomáš Berdych
Video se připravuje ...

Nahlédněte do tenisového jeviště pro Laver Cup v Praze! Černá je krásná
Video se připravuje ...

Rod Laver je v Praze! Dostal set korespondenčních lístků se svojí podobiznou
Video se připravuje ...

Rivalita s Nadalem jde při Laver Cupu stranou, budu mu naplno fandit, říká Federer
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud