16. ledna 2015 • 11:40

České drama v Sydney ovládla Kvitová, ve finále přehrála Plíškovou

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenistka Petra Kvitová získala patnáctý titul v kariéře a před grandslamovým Australian Open si zvedla sebevědomí. Dvojnásobná vítězka Wimbledonu dnes ve finále turnaje v Sydney zvládla český duel, Karolínu Plíškovou porazila po boji dvakrát 7:6 a v žebříčku dvouhry se posune na třetí místo.



Čtyřiadvacetiletá Kvitová potvrdila, že se jí proti Češkám daří. Šňůru výher prodloužila už na patnáct zápasů a celkově uspěla ve 35 případech ze 43. Triumfem ve dvouhře v Sydney navázala na Janu Novotnou, která turnaj vyhrála v roce 1991.

"Jsem ráda, že tady můžu stát jako vítězka, na tohle místo budu mít skvělé vzpomínky," usmívala se Kvitová při slavnostním vyhlášení. O Plíškové řekla, že hrála výborně a příště vyhraje, a popřála jí hodně štěstí do Australian Open.

Podobně jako v semifinále měla Kvitová pomalejší začátek. Plíšková hned v první hře vzala favoritce podání a čistou hrou následně zvýšila na 2:0. Obě tenistky hrály tvrdě a agresivně, ale Plíšková zpočátku přesněji. Česká jednička Kvitová se rozehrávala a v osmé hře měla brejkbol, ale ten ještě nevyužila.

Výjimečné české finále. Na turnaji v Sydney se o titul utkaly Karolína Plíšková s Petrou Kvitovou
Výjimečné české finále. Na turnaji v Sydney se o titul utkaly Karolína Plíšková s Petrou Kvitovou

Rozhodla smršť winnerů

Od stavu 3:5 Kvitová předvedla smršť vítězných míčů. Tlačila se do bekhendu Plíškové, ve třech hrách ztratila jen jeden fiftýn a rázem vedla 6:5. Plíšková si pak udržela servis a vynutila si tie-break. Ve zkrácené hře pokračovala vyrovnaná bitva, ale Kvitová více tlačila a po padesáti minutách proměnila druhý setbol.

"Musíš do toho víc jít, víc si prošvihej ruku," radil o pauze před druhým setem mimo jiné kouč Jiří Vaněk dvaadvacetileté Plíškové. Když ale Kvitová získala ve třetí hře brejk, zdálo se rozhodnuto, jenže Plíšková dokázala srovnat na 3:3.

I druhý set dospěl do tie-breaku, v kterém Plíšková udělala dvě dvojchyby a už prohrávala 1:5, ale srovnala na 5:5. Kvitová si pak vybojovala mečbol, který ještě Plíšková se štěstím na síti odvrátila, ale při druhém už Kvitová uspěla.

"Chtěla bych Petře pogratulovat, hrála lépe a je lepší," ocenila Plíšková krajanku. "Týden jsem si tady užívala a bylo to výborné před Melbourne." Plíškovou Kvitová porazila i ve druhém vzájemném utkání, poprvé ji přehrála loni ve Wu-chanu.

Plíšková může být přes prohru spokojená, zahrála si poprvé finále akce kategorie Premier a v žebříčku se prvně dostane do dvacítky. Zápas Kvitové s Plíškovou byl prvním českým finálovým duelem na okruhu WTA po šesti letech a celkově čtvrtým od rozdělení Československa v roce 1993.

Tenisový turnaj mužů a žen v Sydney (tvrdý povrch):

Muži (dotace 494.310 dolarů):

Dvouhra - semifinále:

Kukuškin (Kaz.) - Mayer (5-Arg.) 6:4, 6:4,
Troicki (Srb.) - Müller (Luc.) 6:2, 6:4.

Ženy (dotace 731.000 dolarů):

Dvouhra - finále:

Kvitová (2-ČR) - Karolína Plíšková (ČR) 7:6 (7:5), 7:6 (8:6).

Čtyřhra - finále:

Matteková-Sandsová, Mirzaová (USA/Indie) - Kopsová-Jonesová, Spearsová (1-USA) 6:3, 6:3.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud