Jan Jaroch
14. března 2015 • 18:00

Kvitová má oddechový čas. Natáhnout se může na skoro dva měsíce

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pětadvacáté narozeniny oslavila Petra Kvitová minulou neděli kdesi u moře. V čase, kdy se nejlepší tenistky slétaly do kalifornské pouště na velký a krásný turnaj v Indian Wells, ona odpočívala. Světová čtyřka si vybírá pauzu, za níž lze hledat mnohé. Dlouhodobě se cítí unavená a bez chuti do tenisu. Podle posledních zpráv je už ale v lepším rozpoložení, v dohledné době by mohla údajně začít s tréninkem a cílem je stále návrat při fedcupovém semifinále s Francií (18.–19. dubna v Ostravě).



Těhotenství, syndrom vyhoření, únavový syndrom. Divoké spekulace se rojí kolem nejlepší české tenistky současnosti. Situace podle zdrojů Sportu není zdaleka tak dramatická, i když k ideálu má momentální rozpoložení Kvitové také daleko.

Zdá se, že jde o dlouhodobější problém. S vyčerpáním se potýkala již loni v říjnu při Turnaji mistryň v Singapuru. Vyhrála na něm jeden zápas ze tří a nepostoupila ze skupiny. Stěžovala si na únavu, cítila se jak odpojená ze zásuvky. Na samém konci sezony šlo o pochopitelný stav, kterým si prochází mnoho jejích kolegyň. Potíž je, že se situace nezlepšila ani po nástupu nového roku.

Při Australian Open v Melbourne, kam přijela jako šampionka ze Sydney, prosáklo, že je dál v nepohodě. Právě během turnaje v Sydney si opět hořce stěžovala na celkové vyčerpání, dokázala se však vzchopit a triumfovat ve finále nad krajankou Karolínou Plíškovou.

Patnáctý titul kariéry je jediným světlým bodem jejího tenisového roku 2015. Na velkých podnicích v Dauhá a Dubaji už zvládla vyhrát pouze po zápasu a raději vyvěsila bílou vlajku. Do tenisu neměla chuť ani energii.

„Bohužel se cítím v posledních týdnech na kurtu unaveně a nejsem schopna hrát na sto procent. Proto si beru nějaký čas na odpočinek, abych nabrala energii pro zbytek sezony,“ stálo v oficiálním prohlášení vydaném k omluvence z Indian Wells. Po ní přijde ještě další pro Miami.

O skutečné příčině problémů se lze pouze dohadovat. Faktem je, že od konce loňského roku se Kvitová připravuje s německým kondičním trenérem a fyzioterapeutem Alexem Stoberem.

„Od prosince zhubla o tři až čtyři kila, takže má necelých sedmdesát. To číslo je v pořádku. Jen potřebujeme vylepšit svalovou kvalitu,“ řekl v Melbourne Sportu a MF Dnes Stober, odborník, jenž v minulosti spolupracoval mimo jiné s Andrem Agassim , Petem Samprasem a naposledy Li Na.

Jedna z teorií zní, že dril a další váhový úbytek mohl poznamenat organismus Kvitové a dostat ji do hormonální nerovnováhy. Tím by se vysvětlovala únava i proměny nálad.

Další možností je lehká ztráta motivace po druhém wimbledonském titulu a hledání sama sebe. „Vyhrát dvakrát Wimbledon je super a tohle by mi už mohlo víceméně na konci kariéry stačit,“ pronesla loni při US Open.

Kočování po světě, osamělý život po hotelech, řada mimotenisových povinností i soustavný tlak na okruhu dokáže hráčky vysát. Není žádným tajemstvím, že dlouhé pauzy zahalené pod roušku zranění si během kariéry vybraly i soupeřky Kvitové jako Serena Williamsová , Maria Šarapovová či Victoria Azarenková.

Oddechový čas Kvitové se v ideálním případě natáhne na necelé dva měsíce. Podle posledních zpráv je již v lepším rozpoložení a plánuje se její zapojení do tréninku. Stále se počítá s tím, že se vrátí v Ostravě na semifi nále Fed Cupu s Francií (18.–19. dubna). Týden mimo zaběhlou rutinu s českým týmem a tenisovými kamarádkami jí může také pomoci. Obětování dvou amerických turnajů, na nichž se necítí dobře a kde se jí nikdy nedařilo, nepředstavuje velkou ztrátu.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud