25. února 2010 • 03:48

Kanadská smršť. Rusové končí výpraskem 3:7

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak tohle čekal málokdo. Hokejová bitva mezi Kanadou a Ruskem, označovaná za předčasné finále olympijského turnaje, měla překvapivě jednoznačné vyústění. Domácí hráči s javorovým listem na prsou smetli sbornou 7:3 a jasně dali najevo, že nic jiného, než zlato je nezajímá.



Kanaďané Rusy naprosto válcovali už od začátku a svoji převahu dokázali bleskurychle zužitkovat. Ve třetí minutě Boyle krásně našel před brankou Ryana Getzlafa a do posledního místečka zaplněná hala Canada Hockey Place mohla poprvé explodovat v obrovské nadšení - 1:0.

Zápas Rusko - Kanada jsme sledovali ONLINE ZDE »


Kanada pokračovala v obrovském nasazení a Rusy nepustila prakticky k ničemu. Naopak ve 13. minutě přišla pro Ovečkina a spol. další studená sprcha. Dan Boyle dostal puk na modrou čáru a prostřelil Nabokova - 2:0.

Jenže ruská černá můra pokračovala dál. Za necelou půlminutku ztratil Malkin puk ve střední pásmu, Toews ho šikovně poslal před branku na rozjetého Ricka Nashe a ten zakončil krásnou kombinaci neomylně - 3:0.

Rusové sice za čtyři minuty díky Kalininovi snížili, ale Kanaďané si žádné zdramatizování čtvrtfinálového duelu nechtěli připustit. Nashe v 18. minutě ještě vychytal Nabokov, ale o chvíli později už zakončil kanadské čarování v útočném pásmu Brenden Morrow a bylo to znovu o tři branky.

Ilja Bryzgalov (vpravo) střídá v ruské brance Jevgenije Nabokova
Ilja Bryzgalov (vpravo) střídá v ruské brance Jevgenije Nabokova


Drtivou převahu "javorových listů" v první třetině dokumentoval i počet střel na branku - Kanaďané jich vyslali na Nabokova za úvodní dvacetiminutovku neuvěřitelných jednadvacet oproti dvanácti ruským.

Domácí pokračovali v nátlakové hře i po přestávce a hned se dočkali další gólové odměny. Getzlaf zachytil ruskou rozehrávku, jeho zblokovaná střela se odrazila k Perrymu, a ten neměl problém do odkryté branky zvýšit už na 5:1.

A znovu neuplynula ani minuta a ruský gólman kapituloval už pošesté. V mele u mantinelu se nejlépe zorientoval Toews, který místo střely zvolil přihrávku na lépe postaveného Webera, jenž přesnou střelou vyhnal Nabokova z brány - 6:1.

Ryan Getzlaf dává gól do sítě ruského brankáře Jevgenije NabokovaFoto ČTK/AP


Jenže gólová nadílka pokračovala v ďábelském tempu. Ruské naděje na chvíli pozvedl ve 25. minutě Afinogenov, jenže Kanaďané hráli prostě fantasticky. O pět minut později opět zachytili ve středním pásmu ruskou rozehrávku a po ose Getzlaf - Staal - Perry bleskově dopravili puk do Bryzgalovovy klece - 7:2.

Svěřenci Vjačeslava Bykova se ale stále nechtěli vzdát. V přesilovce vypálil přesně od modré Sergej Gončar a snížil na rozdíl čtyř branek.

Jenže na víc už Rusové neměli. Tempo sice v závěrečné části hry trochu opadlo, ale kanadské nasazení rozhodně ne. Ovečkin a spol. byli proti nátlakovému stylu domácích naprosto bezmocní a jen solidní výkon Bryzgalova je uchránil od mnohem horšího debaklu.

Černý ruský večer vrcholil zraněním Alexandra Ovečkina, který si rukou sklepával prudký puk tak nešikovně, že si pochroumal malíček. Navíc Malkina ještě dvakrát vychytal Luongo a kanadská euforie mohla propuknout naplno.

Kanada - Rusko 7:3 (4:1, 3:2, 0:0)
Branky a nahrávky:
3. Getzlaf (Boyle, Pronger), 13. Boyle (Heatley, Marleau), 13. Nash (Toews, M. Richards), 19. Morrow (Boyle, Keith), 24. Perry (Getzlaf, Keith), 25. S. Weber (Toews, Iginla), 30. Perry (E. Staal, Getzlaf) - 15. Kalinin (Volčenkov, S. Fjodorov), 25. Afinogenov (Kovalčuk, Grebeškov), 32. Gončar (Malkin). Rozhodčí: Vinnerborg (Švéd.), LaRue - Nelson (oba USA), Novák (SR). Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. Diváci: 17.740.
Kanada:
Luongo - Keith, Doughty, S. Niedermayer, S. Weber, Boyle, Pronger, Seabrook - Iginla, Crosby, E. Staal - Marleau, Thornton, Heatley - M. Richards, Toews, Nash - Perry, Getzlaf, Morrow - Bergeron. Trenér: Mike Babcock.
Rusko: Nabokov (25. Bryzgalov) - Gončar, Tjutin, Kornějev, Grebeškov, I. Nikulin, A. Markov, Volčenkov, Kalinin - Sjomin, Malkin, Ovečkin - Afinogenov, Dacjuk, Kovalčuk - Morozov, Zinovjev, Zaripov - Radulov, S. Fjodorov, Kozlov. Trenér: Vjačeslav Bykov.

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud