17. července 2017 • 09:00

Boardování na Lipně: Děti učila na pumptracku i olympionička Samková

Autor: Česká unie sportu
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Týdenní kurz výuky a zdokonalování se v boardových disciplínách mají za sebou dvě desítky dětí od 8 do 16 let, které pod dohledem reprezentačních trenérů a úspěšných sportovců trávily svůj prázdninový čas na Lipně. Právě podobné kempy jsou u nás i ve světě místem, kde je možné najít nové talenty a začít se jim věnovat natolik, aby obstáli ve světové konkurenci. 



„Během loňského olympijského parku vznikla ve spolupráci s Českou unií sportu pumtracková trať nedaleko Stezky v korunách stromů. Řekli jsme si, že když se budeme podílet někde na stavbě trati, tak se budeme i starat, aby to tam žilo, a tohle je jedna z aktivit, která oživuje tu trať. Je to výborný trénink nejen pro snowboardkrosaře, ale pro všechny lidi, kteří se chtějí zdokonalit na prknech,“ vysvětluje mistr světa ve skikrosu Tomáš Kraus , jeden z ambasadorů, vznik nápadu uspořádat allboardový kemp právě na Lipně.  

„Dětem to šlo skvěle, zvládli jsme hodně boardových disciplín a vyzkoušeli si i jachting. Děti jsou nadšený a říkají, že už se těší na další kemp. Ideální je, když se nám dostane do rukou dítě už třeba v osmi letech a učíme ho na tom boardu úplně od začátku, než když se něco naučí, a my ho to pak přeučujeme. Doteď se k nám dostávaly děti včetně Evky, které už měly základ, a ten nebyl úplně nejlepší a bylo složité je to odnaučit,“ popisuje reprezentační trenér Marek Jelínek a pokračuje:  „Většinu současných reprezentantů jsme objevili právě díky kempům, takže věřím, že najdeme takto i další naděje.“


„Mně se na tom nejvíce líbilo, že náplň pro ty děti byla v rámci kempu obrovská. Na zimních kempech děti jezdí v trati, na tom našem prvním pražském příměstském jsme trénovali na pumptracku, ale tady to bylo neskutečný. Zkusili si wake, longboard, padleboard, byli jsme na dračích lodích, trénovali hodně na pumtracku, a i když nebylo pořád úplně super počasí, tak ty děti jsou úplní nezmaři. Ony celý den něco dělaly a večer ještě chtěly jít třeba na beachvolejbal, jsem z toho nadšená,“ říká zlatá olympijská snowboardkrosařka Eva Samková a dodává: „Tady na Lipně je super, že jsou tu ty možnosti a máme tu všechno tak v balíčku, a uvidíme, jestli budou třeba i jiné areály tomu otevřené. Chtěli bychom těch kempů dělat v budoucnu víc, tady je to propojení s vodou prostě v létě dokonalý.“

„Bylo to super, hezky jsme s Evičkou jezdili, nejvíc se mi líbily wakeboardy a kola, jeli jsme single track a to bylo fakt dobrý. Pumptrack je taky super a je to výborný trénink pro snowboardování, jak musíte pumpovat, abyste byli rychlejší,“ nadšeně popisuje třináctiletý účastník kurzu Matyáš Štefka. Modulová stavba umožňuje trénovat v téměř jakémkoliv počasí jak na longboardu, tak na kole, bruslích či koloběžce.

Je zábavnou pomůckou při tréninku především pro snowboardisty a pro svoji přípravu ji využívají i naši přední snowboardoví reprezentanti v čele se Samkovou. Během celého týdne se děti učily nejen sportovním prvkům, motorické schopnosti, ale i také koordinaci pohybů, což se jim může hodit třeba v běžném dopravním provozu. Osvojily si mnoho dovedností, od základního postoje počínaje přes pravidla nastupování a sestupování z prkna až po techniku zatáčení a přejíždění překážek.

„Pohyb na bruslích, na prkně i na kole je po zkušenosti s pumtrackem všude jinde jednodušší, a pak když jedou v normálním provozu, tak nejen že nespadnou, ale umějí včas reagovat na ty nečekané situace,“ uzavírá Tomáš Kraus.

Děti se Evou Samkovou na Lipně rozhodně nenudily
Děti se Evou Samkovou na Lipně rozhodně nenudily

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud