10. ledna 2022 • 13:53

Hvězda Insigne v Torontu: odchod na vrcholu, nalákal ho rekordní plat

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za moře už se nechodí na fotbalový důchod, do MLS se můžou přesunout i hvězdy v nejlepších letech. Nejnovějším důkazem se stal Lorenzo Insigne. Kapitán Neapole a vítěz mistrovství Evropy s Itálií ve 30 letech bojuje o první ligový titul v Serii A, v létě dá ale rodné zemi vale a přesune se do Toronto FC. Do Kanady, kde se před ním prosadil krajan Sebastian Giovinco, jde i kvůli rekordní mzdě.



Jen 163 centimetrů vysoký křídelník je s Neapolí spojen od mládežnických let. Kromě tří hostování v době, kdy se jako mladík bil o místo, nehrál nikde jinde. Navzdory vábení velkoklubů nikdy neopustil město, v jehož předměstí se narodil, ani rodnou zem. 

To se teď změní. V létě Insignemu vyprší smlouva s Partenopei a opěvovaný kapitán nasedne na letadlo směr Toronto. V tamním klubu z něj bude dost možná hlavní tvář Major League Soccer. „Těším se na nové dobrodružství. Všichni za jednoho!“ vzkázal v první videozdravici pro fanoušky.

Při přestupu evropských hráčů do MLS fanoušci rádi žertují o tom, že jde o přivýdělek na důchod. David Beckham, David Villa nebo Wayne Rooney všichni odešli za moře v době, kdy dosáhli pokročilejšího fotbalového věku a jejich kariéra začala uvadat. Sebastian Giovinco, Insigneho krajan a předchůdce v Torontu, si zámořskou ligu podmanil v dřívějším věku, do MLS ale zase šel pro to, že se v evropských ligách zkrátka dostatečně neprosadil.

Insigne je ale jiný případ. Ve 30 je kapitánem Neapole, hvězdou reprezentace. V minulé sezoně i z křídla nastřílel 19 branek, díky čemuž byl sedmým nejlepším střelcem Serie A. Do MLS jde na vrcholu sil.

Proč? Důvodů je několik. První je sociální - v Torontu žije až půl milionu Italů, příchod hvězdného krajana je může ještě více sblížit s klubem. Druhý je o něco prozaičtější - peníze. Pro Insigneho je připravena mzda ve výši 13 milionů dolarů (281 milionů korun) ročně. Takový plat ještě nikdo v historii MLS nepobíral. Pro srovnání, aktuálně nejlépe placený hráč ligy, Mexičan Carlos Vela, dostává od Los Angeles FC zhruba 6,3 milionu dolarů (136 milionů korun) za rok.

Toronto za Insigneho platí astronomickou částku především kvůli tomu, že se chce vrátit na vrchol MLS. Ofenzivu vedle něj povede jeden z kandidátů na nejcennějšího hráče ligy Alejandro Pozuelo. Vysoké ambice potvrzuje i to, že do dvojrole hlavního trenéra a sportovního ředitele byl dosazen Bob Bradley, bývalý kouč americké reprezentace.

Logo přestupů Fotbalové přestupy online >

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud