16. června 2020 • 13:25

Neshody s organizací, příliš mnoho turnajů a koronavirus. Krize Astralis v kostce

Autor: Jiří Novák – Sazka eLEAGUE
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Druhá polovina května přinesla velké překvapení pro svět Counter-Strike: Global Offensive. Dva hráči z nejlepšího týmu historie, Astralis, si vzali dlouhodobou pauzu od hraní. Andreas "Xyp9x" Højsleth a Lukas "gla1ve" Rossander přerušili své působení na scéně CS:GO kvůli syndromu vyhoření. Co však vedlo ke zdravotním potížím dánských hvězd? 



Známý žurnalista Richard Lewis vydal na dexerto.com podrobný investigativní článek zabývající se touto problematikou. 

Podle Lewise se na hráčích podepsala obří vytíženost z konce roku 2019, kdy v období 43 dnů cestovali z Dánska do Číny, z Číny do USA, z USA do Dánska a z Dánska do Bahrajnu. Ve stejném období se Astralis Group stala nově součástí akciového trhu a z prodeje vybrala 22 milionů dolarů. Finanční tlak společnosti a vyčerpání se nakonec sečetly a rok 2020 nezačal pro Astralis dobře. 

Astralis Group neprožívá nejsvětlejší obdobíFoto estnn.com

Ke všemu cestování mají hráči dánského týmu vysoce náročný tréninkový režim. Každý týden totiž musí strávit tréninkem 37-48 hodin. Striktní tréninkové metody nastavené Kasperem Hvidtem, bývalým profesionálním házenkářem, se ne vždy setkaly se souhlasem hráčům a jejich kouče. 

První turnaj roku 2020, Blast Premier Spring Regular Season, znamenal pro Astralis katastrofu. Po dvou prohrách s Complexity a Natus Vincere se umístili na poslední příčce. Podle Lewisových zdrojů se právě v tomto období začali zástupci dánského giganta zajímat o možnost delší pauzy. 

Jenže Astralis byli kvůli smlouvám s ESL a Blast nuceni odehrát jistý počet turnajů. To a koronavirová krize se postupně sečetlo a znamenalo velkou nespokojenost hráčů s managementem.

První turnaj roku Blast nedopadl vůbec dobřeFoto Blast

Ten totiž požadoval po svých hráčích snížení platů o 30%. Důvodem byla světová krize způsobená globální pandemií. Hráči nebyli s návrhem organizace spokojení. Dělali totiž vše pro spokojenost společnosti i přes své zdravotní problémy. 

Xyp9x a Gla1ve se dočkali své pauzi až poté, co získali potvrzení od lékaře, že vykazují symptomy vyhoření a dlouhodobého stresu. Od organizace, která na každém kroku prohlašuje, že na první místě je pro ni zdraví svých hráčů, by se dala očekávat větší solidarita.

Velkou otázkou je, zda se dokáží Astralis vrátit na vrchol. Vztahy s managementem jsou pošramocené a pokud budou hráči nespokojení, těžko je znovu uvidíme vyhrávat turnaj za turnajem. Alespoň v barvách Astralis.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud