7. února 2021 • 13:20

Poslední rána pro NA CS? Autimatic přechází na Valorant, spojí síly se Skadoodlem

Autor: Jiří Novák – Sazka eLEAGUE
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

28. ledna 2018, nejslavnější den v historii amerického Counter-Striku. Cloud9 v nervydrásajícím finále ELEAGUE Majoru poráží FaZe Clan a získávají pro svůj region premiérovou a stále jedinou největší turnajovou trofej v CS:GO. Jedním ze strůjců úspěchu C9 byl Timothy „autimatic“ Ta. Ten se tři roky po bostonském triumfu kvůli nedostatku nabídek rozhodl ukončit kariéru a přejít na konkurenční Valorant.



Plán po rozpadu Gen.G byl jasný. Složit tým s Robinem „⁠flusha⁠“ Rönnquistem a  Miikkou „⁠suNny⁠“ Kemppim, nastartovat nový tým a dostat se mezi nejlepší světovou destíku. Jenže na upadající americké scéně se investor nenašel, z Evropy nepřišly dostačující nabídky. Řešení? Valorant.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Vzestup a pád amerického CS:GO. Znamená odchod Chaos konec a smrt NA CS?

24letý střelec je dalším ze severoamerických hráčů, kteří z různých důvodů opustili svou lásku a přešli na střílečku od Riot Games. Jedním z těchto borců je Tyler „Skadoodle“ Latham, bývalý sniper Cloud9, který společně s Timothym slavil jeden z nejslavnějších momentů amerického esportu a bude jeho mentorem také ve Valorantu. „Znovu budu moct pracovat s tímhle úžasným chlapíkem,“ těší se Latham na spojení s Autimaticem.

Odchod velké osobnosti CS:GO je další obří ránou pro americký Counter-Strike. Ta postupně přichází o veškerý talent na přelomu Tier 1 a Tier 2 CS:GO, kam právě Gen.G nebo Chaos patřili a především druhý zmíněný tým byl velký příslibem pro severoamerický esport.

Jenže pandemie koronaviru zmařila jakékoliv šance horších NA týmů na průlom mezi elitu. Dlouhodobě ztrátový Counter-Strike ve spojení s minimem amerických turnajů nelákal větší investory a FPS pařba od Valve dlouhodobě za velkou louží strádá.

Mnohé naznačují čísla čitelná ze světového žebříčku HLTV.org. V Top 30 se nacházejí čtyři americké organizace, z nichž se dvě skládají převážně z evropských playerů. Zbývají tak jen pátí Team Liquid a patnáctí Evil Geniuses. Situace se nelepší ani v nižsích patrech, do nejlepší padesátky se vešly pouze další tři celky. 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud