Jonáš Bartoš
24. března 2015 • 04:20

Hvězdy Plzně ze hry. Na tribuně je Tecl, Horváth hraje za Domažlice

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jinde by na nich stála ofenziva. Pro klub by byli nepostradatelnými kanonýry, jasnou volnou do útoku číslo jedna. Jenže v Plzni řeší jiný problém. Přetlak koncových hráčů v týmu způsobuje, že na Jana Chramostu, potažmo Stanislava Tecla nezbývá ani místo na lavičce. Matador Pavel Horváth k tomu navíc v neděli přispěl k penaltové výhře Domažlic na půdě Štěchovic, místo aby hájil barvy západočeského klubu proti Liberci.



Trenér může do prvoligových zápasů nominovat osmnáct hráčů. V Plzni disponují tak širokým kádrem, že ne všichni členové prvního týmu se mezi jména na utkání vejdou. Pavel Horváth například v neděli nastoupil v ČFL za Domažlice na hřišti Štěchovic, kde byl po remíze 1:1 jedním z úspěšných penaltových exekutorů (ty se v českých nižších soutěžích kopou po nerozhodném výsledku).

Ve středu proti Slavii nevděčnou roli na tribuně „schytal“ Jan Chramosta , v neděli proti Liberci se ani nesvlékal Stanislav Tecl , za kterého klub v zimě 2013 zaplatil Jihlavě dvacet milionů korun. V Plzni vybírají hned ze čtyř prvotřídních útočníků a místo zkrátka není pro všechny.

„Snažíme se být lidští, útočníky, co musí na tribunu, střídáme. Není to ale jasné dogma,“ vysvětlil plzeňský trenér Miroslav Koubek. „Myslíme i na to, jaké posty v zápase potřebujeme, snažíme se předvídat, co se všechno může stát. Proto někdo může jít na tribunu i dvakrát po sobě,“ dodal.

Pro samotné hráče musí být situace víc než složitá. Aby přesvědčili trenéra Koubka, potřebují dávat góly. A k tomu zase potřebují prostor na hřišti, který se jim zatím moc nedostává.

Tecl na jaře naskočil jen do dvou zápasů – v Hradci odehrál sedmnáct minut, na Dukle něco málo přes půl hodiny. V pondělí odehrál celý zápas za plzeňskou juniorku. Neprosadil se, navíc Západočeši v Brně prohráli vysoko 1:5.

Chramosta je na tom ještě hůř – na hřiště se dostal jen proti Budějovicím (14 minut). Příliš minut neposbíral ani Jan Holenda, typologicky odlišný typ důrazného zakončovatele pro vysoké míče do vápna. Exsparťanský forvard se objevil ve  třech zápasech, vstřelil jednu branku proti Slavii.

CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Liberec 2:0
Video se připravuje ...

Šlágr očima miss Chlebovské: Jak se Plzeň loučila s Bakošem
Video se připravuje ...

Koubek dál spoléhá na Mahmutoviče

Pro trenéra Koubka zatím útočnou jedničkou zůstává Aidin Mahmutovič , zimní posila z Teplic. Bosenskému střelci se povedla příprava, prostor dostává i v mistrovských zápasech – ve všech pěti jarních kolech vyběhl v základní sestavě.

Mahmutovič se v novém působišti zatím trefil jen jednou (první zápas s Budějovicemi). Trenér Koubek je ale se svým hrotem spokojený. Přes chybějící góly dobře pracuje pro tým, dostává se do zakončení. V cestě mu ale často stojí branková konstrukce, případně pohotový gólman.

Západočeský kouč na něj nejspíš bude sázet dál, při vítězné šňůře týmu nemá důvod cokoliv zásadního měnit. „Aidin má důvěru nás všech,“ prohlásil po výhře 2:0 nad Libercem.

Jak vůbec pozici náhradníků zbylá trojice (Tecl, Chramosta, Holenda) snáší? „Nic dopředu dlouho neplánuju, ale ostatní musí čekat,“ prohlásil suše Koubek. Nicméně sledovat jako zdravý fotbalista z tribuny výkony svých parťáků, to nemůže být nic příjemného.

Trenéra vedoucího týmu ligy musí těšit fakt, že v sezoně už vstřelili branku až na Hrošovského , Baránka a gólmany úplně všichni hráči. „Je to dané naší kolektivní ofenzivou. Snažíme se do útočné fáze zapojovat všechny hráče, mnohdy nám útočí i stopeři, z toho pak množství střelců vyplyne,“ těšilo Koubka.

„Není to špatná situace, je možnost se spolehnout na více hráčů, když se konkrétní střelec zasekne. Považuji to za důkaz naší dobré útočné fáze. Ideální by bylo, aby gól měl každý a jeden jich dal dvacet, ale to zatím není náš případ,“ usmíval se dobře naladěný kouč.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud