16. dubna 2015 • 14:50

Shalův náhubek? Ve Spartě používají masku, která zvyšuje zátěž

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zdálky vypadá jako náhubek. S čím to ten Shala trénuje? Ti, co sledovali čtvrteční přípravu Sparty (první pod trenérem Zdeňkem Ščasným), si všimli speciální "výzdoby" obličeje letenského záložníka. Shala absolvoval tréninkovou jednotku se speciální kyslíkovou maskou, která zvyšuje zátěž organismu.



Ve čtvrtek dopoledne vyběhli fotbalisté Sparty k prvnímu tréninku pod Zdeňkem Ščasným. Jarní sluníčko hřálo, počasí jak stvořené k pobíhání po hřišti. Jeden z hráčů Sparty se ale potil mnohem víc než zbytek týmu.

Herolind Shala začal čtvrteční přípravu v doporovodu kondičního trenéra stranou od zbytku týmu. Na ústech měl speciální černou kyslíkovou masku. Ta simuluje vysokohorské prostředí, do hráčových plic jde řidší vzduch a organismu až zdvojnásobuje tréninkovou zátěž.

"Používá se v případě, kdy hráč není v zápasovém režimu. Znamená vyšší zatížení, využívá se k zintenzivnění tréninkové dávky," vysvětlil ředitel komunikace Ondřej Kasík. Zajímavou pomůcku používají i thaiboxeři, na internetu se dá sehnat za částku pohybující se okolo dvou tisíc korun.

Proč ji na sparťanském tréninku měl jako jediný Shala? Albánský záložník se zotavuje po svalovém zranění, které si přivezl z reprezentačního srazu. Poslední tři zápasy Sparty tak šikovný levák sledoval jen z tribuny. Doba, kdy bude opět k dispozici pro zápasy, se ale podle informací iSport.cz rychle blíží.

Aby ho trenéři udrželi v tempu během doby, co se vrací po zranění, zvyšují mu pomocí speciální masky tréninkovou zátěž. Shalovi tím nahradí chybějící zápasové zatížení. Na Spartě s maskou trénoval během prosince i Lukáš Vácha, když se zotavoval po operaci kolene.

Záložník Sparty Herolind Shala ve speciální tréninkové masce
Záložník Sparty Herolind Shala ve speciální tréninkové masce

Trenér Ščasný: Zkusím vrátit hru Sparty tam, kde byla
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud