23. července 2015 • 21:05

Míří Baník do druhé ligy? Chceme klub stabilizovat, brání se vedení

Autor: riš, ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Baník je jedním z hlavních kandidátů na sestup. Ne-li úplně největším. Takový je status ostravského klubu těsně před začátkem nového ročníku Synot ligy. Kdysi elitní tým české ligy se v ní zachraňuje už pět let, tentokrát vidí i sázkové kanceláře šance na stejný výsledek velmi nízko.



Je sobota večer, Baník právě dokončil generálku na nadcházející ročník Synot ligy. S druholigovou Karvinou prohrál 0:3. Z tribuny nového vítkovického stadionu se snáší pískot, hněv, kelímky s pivem. Hráči odcházejí do kabin. Někteří nasupení, jiní zaskočeni. Důvod? Baník týden před startem ligy nejenže vysoko prohrál, ale druholigovému soupeři se navíc herně naprosto nevyrovnal.

„Baník je jedním z nejstabilnějších klubů české ligy. Z hlediska finančního i sportovního,“ pronesl přitom před několika týdny Petr Šafarčík, majitel klubu. Málokdo si na to při pohledu na zdemolovaný tým ploužící se ze hřiště nevzpomněl.

"Chceme stabilizovat a normalizovat situaci v klubu. V zimě jsme se o něco pokusili, dneska za to schytáváme kritiku. Výsledek byl špatný a my se vracíme k tomu, o co se snažíme od roku 2012 - aby klub hrál důstojnou roli v lize a nezadlužoval se," prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci člen představenstva Matouš Hába.

Fakta hovoří jinak. Ostravský klub opustilo za posledního půl roku několik opor. Baránek, Stronati, Greguš, Baroš , Štěpán. Tedy nejenže hráči základní sestavy, ale zejména stěžejní postavy týmu.

Proto klubv na poslední chvíli shání posily. "První týden v přípravě jsem byl trošku v rozpacích. Hráče, které jsem znal z dřívějška, jsem nepoznával kvalitou. Ale postupně se to zlepšovalo. Kádr ale potřebujeme doplnit, víme, kde nás tlačí bota, a neustále hledáme," přiznal trenér Baníku Zdeněk Korytář.

Napjatá atmosféra v klubu

Baník dosud přivedl stopera Martina Kouřila, smlouvu podepsal záložník Karol Mondek, jehož klub přivedl v létě z Trenčína. Novým hráčem je definitivně bosenský útočník Namir Alispahič. Jen pár dnů před úvodním ligovým utkáním v Brně přišli na testy bosenský záložník Mario Kvesič, obránce Václav Ježdík a útočník Vojtěch Engelmann, který už za Ostravu kopal před rokem a půl a s čtyřmi góly byl i nejlepší střelec. Je to také důsledek sobotního fiaska v generálce s Karvinou.

Jinak nikdo, například krajního obránce Patrika Dresslera, kterého klub nutně potřebuje, si Baník nechal sebrat Teplicemi. Některých fotbalistů, které klubový management v zimě přivedl, se nyní snaží zbavit. Nikdo ale nemá zájem, a tak je klub musí stále platit. A nemá tudíž peníze na posily. „Posílit potřebujeme, o tom není sporu,“ připustil Korytář. 

V klubu panuje mizerná atmosféra. Vztahy mezi mužstvem a vedením jsou chladné, gólman Jiří Pavlenka a stoper Michal Frydrych chtějí odejít. Mužstvo si navíc musí zvyknout na nové domácí prostředí ve Vítkovicích, kde smí trénovat pouze před zápasem. A stejně jako v minulé sezoně na Bazaly nebudou ani do Vítkovic chodit domácí ultras. Na protest.

Podle většiny sázkových kanceláří je Baník po Zlínu druhým největším adeptem na sestup. „Možná je to pro nás dobrá výchozí pozice a soupeři s námi nebudou tolik počítat,“ glosuje situaci Korytář.

Rozpočet Baníku? 80 až 90 milionů korun
Ostrava bude hospodařit s rozpočtem 80 až 90 milionů korun, který je podle člena představenstva Matouše Háby pokrytý. Zhruba polovina sumy připadá na prvoligové áčko. "Vypadla nám částka z města z programu na sport, odkud jsme zatím dostali jen tři miliony. Pro druhou polovinu roku ještě máme jednat, peníze v resortu jsou a na zastupitelstvu by mělo v příštích týdnech dojít ke schválení mimořádné dotace, která by měla výpadek z dotace na vrcholový sport pokrýt," řekl Hába.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud