Kryštof Rossmann
13. března 2018 • 21:05

Pulkrab v Liberci opět září. Znám ho a vím, co v něm je, říká Holoubek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho hvězda stoupá. Nadějný útočník Matěj Pulkrab poslední dobou jednoznačně dokazuje, že dokáže být Liberci maximálně prospěšný. Prosadil se ve všech ligových duelech, do kterých po zimní pauze nastoupil, navíc obstaral hned čtyři z pěti jarních branek Slovanu. Spolehlivý střelec navíc pálí hlavně ve druhém poločase a rozhoduje zápasy.




Zranění Martina Graiciara ze soustředění na Kypru mělo být pro Liberec velkým problémem. Jeho náhradník Matěj Pulkrabna podzim až tolik prostoru nedostával, v základu nastoupil pouze pětkrát. Skóroval sice už v prvním kole proti Zlínu, kdy po poločasové přestávce nahradil Jiřího Kulhánka a v 84. minutě oslavoval první – a navíc vítězný – zásah během sezony, poté se však na dlouhou dobu odmlčel. Připadla mu spíš role střídajícího žolíka.

Nicméně po příchodu Davida Holoubka dostal prostor a řádně se za něj odvděčil. „Nedávno se mě někdo ptal, jestli je pro mě Matěj útočníkem číslo jedna. Odvětil jsem, že my nyní jiného útočníka v podstatě nemáme. Když máte hráče, který podle mě absolvoval přípravné období výborným stylem a je na něm vidět, že se chce posunout dál, je logické, že se mu to vrátí,“ prohlásil po remíze 2:2 v Plzni kouč Severočechů.

Podle něj mu do základu pomohlo zranění Graiciara. „Konkurovali by si, ale mohli by hrát i spolu. A to, že Matěj často střílí? Znám ho už od dorostu, jsem s ním provázaný už nějakou řádku let a vím, co v něm je, jaký je to charakter a typ hráče, tudíž mě to ani nepřekvapuje,“ dodal Holoubek.

Plzeň - Liberec: Pulkrab dotlačil do brány Potočného centr a je vyrovnáno – 1:1
Video se připravuje ...

Sám liberecký útočník je ohledně své formy střídmý. „Od útočníka se góly prostě čekají. I kdybych hrál sebelíp a nedal je, nikdo spokojený nebude. Jsem šťastný, že mi to tam padá a že díky tomu můžeme bodovat,“ prozradil. I přes dávku skromnosti je jeho statistika výborná, rázem se během několika zápasů vypracoval po bok Milana Kerbra na pozici nejlepšího střelce týmu.

Navíc jeho góly velkou měrou utvářejí výsledky, v zápase proti Mladé Boleslavi se prosadil na zasněženém terénu jako jediný, v duelu s Karvinou dvakrát dotáhl vedení soupeře. Skórovat mohl i během poháru se Slavií, v Edenu mu ale sudí pro údajný faul branku neuznali. Plně se ukazuje, že předsezonní rozhodnutí o hostování v Liberci nebylo ani náhodou chybné, o čemž je přesvědčený i bývalý hráč Sparty a reprezentační útočník Horst Siegl.

„Když to tak vezmu, ve Spartě byli tři typově podobní hráči: Patrik Schick, Lukáš Juliš a právě Pulkrab. U Schicka byla výhoda, že po hostování v Bohemce hned zamířil do zahraničí. To je obrovský skok. U zbylých dvou… Vždycky potřebujete součinnost a podporu trenéra, což ve Spartě neměli,“ uvažoval někdejší kanonýr.

Navíc je přesvědčený, že se na Letné s odchovanci zachází trochu jinak než s příchozími hráči. „Chtělo by to víc citu pro vychované fotbalisty, tito hráči dokážou být v jiných oddílech velmi platní. A navíc rozhodují zápasy. Je rozdíl hrát za Spartu, kde je tlak enormní, a jinde, ale Pulkrab i Juliš určitě svými výkony na Letné nezklamali. Pulkrabův talent se naplno ukáže v dalších zápasech a hlavně, až se v létě vrátí právě do Sparty,“ zavěštil si.

Pokud bude nadějný útočník pokračovat ve stejné formě, šance na posun v kariéře ho nemine. Každopádně v příštím utkání usedne pouze na tribunu, proti Zbrojovce kvůli čtyřem žlutým kartám nebude moct nastoupit.

Hostování je dobrý krok

„Je dobře, že znovu zvolil hostování a to ještě v klubu, který zná, tudíž nešel do neznáma. K tomu, abyste stříleli góly, potřebujete důvěru trenéra a tu on ve Spartě necítil, je ideální, že ho v Liberci chtěli. David Holoubek a Jiří Jarošík ho znali, což je pro něj také výhoda. Formu má dobrou, navíc pracuje pro tým. Je běhavý, soubojový a co je důležité, dává rozhodující branky. Vzhledem ke svým fyzickým atributům disponuje i rychlostí, navíc ustojí i hodně soubojů, což bylo naposledy vidět při utkání v Plzni. Slovan postavil svou hru na týmové práci a je na ostatních hráčích, aby mu šance připravovali, což si myslím, že se Liberci daří.“

Horst Siegl, někdejší kanonýr Sparty

CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Liberec 2:2. Plzeň na jaře stále nevyhrála
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud