Jan Malý
Premium
21. září 2018 • 13:09

Babylony v české lize! Trenéři řekli, kdy cizinci obohacují a kdy je jich moc

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ghaňan, Venezuelan, Černohorec, Rus, samozřejmě Slováci. Ti všichni se trefili v posledním kole FORTUNA:LIGY. Potvrzuje to, jak je tuzemská nejvyšší soutěž pestrá, mísí se v ní 34 různých národností z ciziny a celkem 92 zahraničních hráčů. Jejich význam narůstá. Je to dobře? V placené části článku najdete i podrobné statistiky o tom, kolik zahraničních hráčů působí ve všech 16 klubech a jak velký podíl mají na vstřelených gólech.



Základní sestava českého ligového týmu bez českého hráče? Bláznivé? Absurdní? Možná, ale v dohledné budoucnosti třeba i reálné. Sparta ve druhém ligovém kole v Jablonci nastoupila v zahajovací jedenáctce s deseti cizinci a jediným Čechem. Ostatně trenér Letenských Zdeněk Ščasný musí v kabině kočírovat skvadru složenou i z šestnácti cizinců deseti různých národností.

Národnosti zastoupené v českých klubech
Slovensko (23), Srbsko (11), Pobřeží slonoviny (6), Bosna a Hercegovina (6), Rumunsko (5), DR Kongo, Francie (po 3), Černá Hora, Chorvatsko, Slovinsko, Ukrajina, Maďarsko, Německo, Rusko, Nigérie, Ghana, Uruguay (po 2), Anglie, Nizozemsko, Turecko, Řecko, Izrael, Lotyšsko, Estonsko, Turkmenistán, Senegal, Kamerun, Zimbabwe, Guinea, Gabon, Libérie, Austrálie, Argentina, Venezuela, Bahrajn (po 1)

„Vůbec nerozlišuji mezi cizinci a českými hráči, vždycky mě zajímá hlavně kvalita a výkonnost. Dobrý či špatný hráč, to je pro mě zásadní,“ nastínil svůj postoj Ščasný, který šéfuje hotovému Babylonu. „Když máte české hráče, tak je s nimi komunikace i vztahy, pokud jde o mentalitu, jednodušší, to bezesporu. Ale i tady rozhoduje kvalita. Pokud seženete dobré zahraniční hráče, tak si myslím, že se s nimi společná řeč vždycky najde,“ poznamenal zkušený kouč.

Sparta svým masivním nakupováním v zahraničí – internacionalizací – rozdmýchává debatu o cizincích. Ale i v některých dalších klubech jich je dost a mají velký význam pro tým a obohacují ligu. Například Rus Nikolaj Komličenko z Mladé Boleslavi je aktuálně nejlepším střelcem soutěže, Dukla měla v posledním kole proti Liberci v základní sestavě nadpoloviční většinu cizinců (6:5).

Klub z Julisky umí za hranicemi solidně zalovit. „V Dukle jsme měli až na malinké výjimky štěstí na hráče, kteří měli skvělý charakter, byli pracovití. Spolupráce byla velice dobrá,“ prohlásil trenér Jaroslav Hynek, který ještě v uplynulé sezoně Duklu vedl. A hned sahá pro příklad. „Braňo Miloševič, ten je pro celou kabinu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud