3. prosince 2018 • 14:45

Důvody sparťanské mizérie: tým nemá tvář, spousta karet i vnější vlivy

Autor: iSport.cz, jv
Vstoupit do diskuse
0
  • Fotbalisté Sparty po prohraném duelu se SlováckemFotbalisté Sparty po prohraném duelu se SlováckemFOTO: Pavel Mazáč / Sport

    Narůstající ztráta na vedoucí Slavii a druhou Plzeň, slabé výsledky a sobotní tragický závěr zápasu s dvěma červenými kartami i dvěma neproměněnými penaltami, po kterém přišla porážka 1:2 na Slovácku. Fotbalisté Sparty před koncem podzimní části FORTUNA:LIGY prožívají další výrazný útlum. Jaké důvody za ním hledat?

  • ZPŮSOB HRY

    SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:1. Bláznivý duel! Hosté nedali dvě penalty, dostali dvě ČK
    Video se připravuje ...

    S nástupem Zdeňka Ščasného se předpokládala změna způsobu hry. Zkušený trenér je známý tím, že po svém mužstvu vyžaduje, aby hrálo dominantně, bylo silné na míči a „dělalo zápas“. To se ovšem během podzimu dařilo jen sporadicky. Fungovalo to v utkáních s Mladou Boleslaví, Libercem a v Teplicích, v určitých pasážích rovněž v derby se Slavií. Především venku ale Sparta dosud tuhle tvář nemá. Na trávníku působí rozháraně, jako by hráči úplně přesně nevěděli, co mají hrát. Navíc se nemůže opřít o podporu krajních záložníků. Z křídelních prostor nejsou Pražané téměř vůbec nebezpeční, centrované balony jsou neadresné, chybí schopnost se uvolnit v souboji jeden na jednoho. Mnohem více to proto Letenští musí valit středem, čímž jsou pro soupeře čitelnější.

    názor Sportu: Jestliže kádr nabitý potenciálem a kvalitou nehraje dobře, na vině je logicky především trenér. Ačkoli Zdeněk Ščasný převzal tým v rozjeté sezoně a neměl možnost s ním absolvovat přípravu, měl dost prostoru na to, aby mužstvu vtiskl jasnou tvář. To se zatím daří spíš jenom v určitých náznacích.

  • DISCIPLÍNA

    Slovácko - Sparta: Další červená pro hosty a chaos! Čivič skončil za hlavičku proti Kuchtovi
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

    Je to charakteristický rys mužstev Zdeňka Ščasného. Jsou zkrátka nedisciplinované. Hrají extrémně tvrdě, na hranici povolených pravidel, často si vyskočí dokonce za ni. Následkem toho je, že sparťané sbírají spoustu žlutých karet, ze kterých pak plynou stopky a kupící se komplikace. Názorným příkladem je třeba Guélor Kanga, který stihl za necelou podzimní část posbírat osm žlutých kartonků a jeden červený. Dokonalou ilustrací byl pak závěr duelu na Slovácku. Muži v rudém nedokázali zachovat chladnou hlavu, kromě Kangy i Eldar Čivič dostal hloupou červenou kartu a poslal svůj tým do kolen. Ve šlágru s Viktorií pak neudržel nervy na uzdě Nicolae Stanciu, Uroš Radakovič zase uletěl v odvetném duelu předkola Evropské ligy se Suboticí. Tímhle vším se Sparta stává mnohem zranitelnější.

    názor Sportu: Úkolem trenéra je mimo jiné hráče správně psychicky nastavit. Na druhou stranu platí, že každý fotbalista má zodpovědnost za své chování. Zkraty, jakých se sparťané napříč podzimem dopouští, zkrátka nejsou přípustné. V kádru figuruje celá řada hráčů z Balkánu, horkokrevných hlav. Možná stojí za úvahu, zda to nemůže být jedna z příčin.

  • OKOLNÍ VLIVY

    Sparta - Jablonec: Stanciu pokutový kop neproměnil! Skvěle ho vychytal Hrubý
    Video se připravuje ...

    Byla to dokonalá ilustrace současného rozpoložení Sparty. Když sudí Radek Příhoda odpískal v prodloužení duelu na Slovácku pokutový kop, nikdo z mužů v rudém se k balonu nehrnul. Ukázalo se, jak jsou Letenští rozhození. Do hlav hráčů až příliš zasahují okolní vlivy. Patrné je to na Nicolae Stanciovi, jehož bombardují agenti informacemi o lukrativních nabídkách z předních evropských klubů. Stejné je to v případě Benjamina Tetteha. V takové situaci mohou mít hráči jen těžko čistou mysl směrovanou pouze na své povinnosti na hřišti. Špatné rozpoložení se pak přenáší i na další hráče.

    názor Sportu: Těžká úloha pro trenéra, který má omezené možnosti, jak těmto vlivům čelit. V tomhle případě je potřeba, aby se do situace vložili i další členové klubového vedení. Pokud jsou na některé hráče nabídky, je třeba je řešit. Hráči však musí být od těchto debat odtrženi, jejich povinnosti spočívají v něčem úplně jiném.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud