Michal Kvasnica
Premium
14. září 2023 • 04:50

Stoprocentní oRIGOš: mladík ukazuje potenciál. Cesta přes Slavii do Baníku

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za pět let v Praze se naučil vyslovovat „ř“ lépe než kdejaký Čech. Na Tomáši Rigovi nepoznáte, že pochází z Popradu. „Zvykl jsem si, ale doma přepínám do slovenštiny,“ usmívá se jednadvacetiletý záložník, kterého si Slavia vyhlédla ve vzájemném dorosteneckém zápase s Ružomberokem a pak jej v létě 2018 přivedla. V Edenu vyrostl, v druholigové Vlašimi vyzrál. A v Baníku, který ho v červnu vykoupil, teď Rigo i na elitní scéně ukazuje nevšední potenciál s evropským přesahem.



Mladší sestra hraje basketbal, táta trénuje fotbalovou mládež v Popradu. Když se však Tomáš Rigo v šestnácti vydal do Slavie, kde transfer z Ružomberoku posvětil Jiří Plíšek s Petrem Mikolandou, i velmi sportovně založená rodina životní změnu složitě kousala.

„Maminka to oplakala,“ vzpomíná Rigův agent Martin Štěpanovský. „Pro mě je Tomáš třetím dítětem. V Praze jsem ho měl v podstatě svěřeného od rodičů někdy od patnácti let. Zaplaťpánbůh nám zatím všechny kariérní kroky vycházejí, takže se nám jejich důvěru daří splácet.“

Ano, nyní je Rigo veleben veřejností i náročným ostravským publikem, k čemuž se ještě dostaneme. Všechno nicméně nešlo vždycky nalajnovaným směrem. Třeba když slovenského teenagera v Edenu brzdily svalové problémy, zlobivý kotník či těžká hnisavá angína.

Je vám sedmnáct, skončíte v nemocnici, ale z ní vás nemůže nikdo vyzvednout, protože nejbližší jsou sedm hodin cesty od vás a nikdo jiný nemá dokument o opatrovnictví. Do toho covidová doba.

„Rodiče museli poslat papír do špitálu, abych mohl Toma nabrat do auta a odvézt ho domů. Předávali jsme si ho na státních hranicích,“ vypráví manažer nepříjemné chvíle.

Impuls od Trpišovského

Po zdravotních trablech v kategoriích U17 a U19 však začala Rigova kariéra růst. Vyptával se na něj například nizozemský Groningen, nicméně když mu

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud