11. dubna 2017 • 04:55

Otázky o nové lize: Které body budou důležité? Kdy začne a skončí sezona?

Autor: jon, pta
Vstoupit do diskuse
0
  • Jaké změny čekají nejvyšší fotbalovou soutěž od sezony 2018/19Jaké změny čekají nejvyšší fotbalovou soutěž od sezony 2018/19FOTO: Koláž iSport.cz

    Sezona 2018/2019 bude v českém fotbale průlomová. Zástupci prvoligových a druholigových klubů schválili změny, podle kterých se od příštího roku začne hrát nejvyšší soutěž. Jde o zásadní novinky – přibude nadstavbová část i baráž o postup do první ligy. Na co se můžou fanoušci těšit a co všechno změny v tuzemské ePojisteni.cz lize přinesou?

  • Kolik odehrají týmy zápasů?

    Ve Slavii v posledních měsících panuje skvělá náladaFoto Michal Beránek (Sport)

    Odpověď zní 32 až 37. Počítejte s námi. Klubům zůstane porce 30 zápasů v základní části. Poté se rozdělí do tří skupin – prvních šest týmů se utká systémem každý s každým, týmy z první skupiny tak odehrají za sezonu minimálně 35 zápasů. O dvě utkání navíc čeká mužstvo na čtvrtém, případně pátém místě. To půjde do baráže o Evropskou ligu proti vítězi z druhé skupiny. Ve druhé skupině (7. – 10. místo) se hraje pohárovým systémem. Týmy, co vypadnou v prvním dvojutkání, za sezonu odehrají nejméně utkání (32). Ve skupině o udržení (11. – 16. místo) každý odehraje stejně jako v elitní skupině navíc pět zápasů. Celky na 14. a 15. místě pak čekají ještě dva duely v baráži proti druhému, respektive třetímu týmu z druhé ligy.  

  • Kdy začne liga a kdy skončí?

    Radující se fotbalisté Plzně po výhře v Hradci KrýálovéFoto Michal Beránek (Sport)

    Pro sezonu 2018/19 se pracuje se dvěma variantami. Pokud se česká reprezentace probojuje na mistrovství světa do Ruska, ligový start je naplánovaný na 21. července 2018. Tedy o osm dnů dřív, než začala aktuální sezona. Pokud by národní tým na šampionátu nestartoval, start soutěže se posune na 14. července. Konec je naplánovaný u obou variant na stejný termín – odvety baráže o první ligu se odehrají první víkend v červnu, kdy je v plánu finále Ligy mistrů. Zimní přestávka pak začne po 19. kole po 9. prosinci, v případě české účasti na MS pak  až 16. prosince.

  • Jaká budou kritéria při rovnosti bodů v nadstavbové části?

    Sparta v atraktivním zápase porazila Brno 3:2Foto Pavel Mazáč (Sport)

    Pokud se některé týmy ve skupině o titul a o udržení srovnají na stejném počtu bodů, rozhoduje netradiční kriterium - počet získaných bodů v základní části, takže lépe postavený tým jde do nadstavby v komfortnější pozici. Druhým měřítkem jsou body ze vzájemných zápasů v základní části, pak skóre, počet branek a až poté skóre ze vzájemných zápasů, kde se započítává i utkání z nadstavby.

  • Proč se nezačne s novým modelem už letos?

    V hlavičkovém souboji se potkali Milan Havel z Bohemians a jihlavský obránce Antonín RosaFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Na změny v systému ligy dojde až příští rok, dříve to podle šéfa Ligové fotbalové asociace Dušana Svobody nebylo možné. „Vychází to z legislativy, to je jednoznačný limit. Řešili jsme, jestli ještě rok počkat, ale asociaci končí některé velké smlouvy, má to logické souvislosti a návaznosti,“ vysvětlil Svoboda. Od sezony 2018/19 například dojde ke změně sponzora, který je ve jméně soutěže. ePojisteni.cz nahradí sázková kancelář Fortuna v rámci rekordní smlouvy, která má fotbalu v rámci šestiletého partnerství vynést 500 milionů korun.

  • Zvýšily se šance druholigových týmů na postup?

    Fotbalisté Baníku se zdraví s malou skupinou fanoušků, která se dostala na stadion v OpavěFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Teoreticky ano, ačkoliv Opava a Znojmo jako jediné hlasovaly proti změně modelu, protože si myslí opak. Z první ligy se nemá stát uzavřená společnost, ačkoliv nově bude mít jistotu postupu mezi elitu pouze vítěz druhé ligy. Přidat se k němu mohou ještě týmy z 2. a 3. místa, pokud zvládnou barážové dvojutkání s týmy ze 14. a 15. místa nejvyšší soutěže. „Barážové zápasy považuji za jedny z nejatraktivnějších,“ uvedl Svoboda. Druholigoví nováčci dostanou ulehčeno v tom, aby měli vyhovující stadion a další potřebnou infrastrukturu. V současnosti roční podmínku bude možné prodloužit o další rok.

  • Jak vypadá nový herní model?

    Nový herní model ePojisteni.cz ligy od sezony 2018/19

    V nejvyšší soutěži se bude hrát 30 kol jako dosud, v nichž se každý s každým utká dvakrát. Poté se týmy rozdělilí v nadstavbové části do tří skupin, do které si přenesou získané body.
    Skupina o titul:
    prvních šest týmů si proti sobě zahraje jednou, přičemž první tři týmy by měly výhodu tří z pěti zápasů v domácím prostředí.
    Skupina o baráž o Evropskou ligu: týmy na 7. až 10. místě se utkají o sedmou příčku znamenající účast v baráži o Evropskou ligu s týmem na čtvrtém, či pátém místě ze skupiny o titul. Tato skupina se bude hrát vyřazovacím způsobem dvoukolově.
    Skupina o udržení: týká se týmů na 11. až 16. místě, hraje se jednokolovým systémem stejně jako skupina o titul, poslední sestupuje přímo do druhé ligy, 14. a 15. tým čeká baráž s druhým a třetím týmem z druhé ligy.

    Změna formátu a video: Sezona 2018/19 bude revoluční, říká Dušan Svoboda
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud