Karel Häring
26. května 2013 • 00:40

Co může vzít Západočechům titul? Čtyři hrozby pro plzeňského lídra

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nový pohár pro mistra bude v neděli připraven v Doosan Areně pro případnou korunovaci mistra, Plzeň jde do posledních dvou kol s náskokem pěti bodů před Spartou. Ligový finiš najednou vypadá jako formalita. Jenže Horváth a spol. musí stále zůstat ve střehu.  Především proto, že ani jejich forma není bez hluchých míst a hlavně přivítají Liberec, mužstvo jara. Jaké nebezpečí lídrovi hrozí?



1. Přílišná euforie

 Plzeň disponuje po herní stránce velmi zkušeným mužstvem, opory mají ve svých statistikách odehrány zápasy v evropských pohárech i reprezentaci. Nicméně jak ukázalo i letošní jaro, stále existují situace, s nimiž se tým okolo Horvátha těžko vyrovnává.

A to ve chvílích, kdy panuje velké očekávání, případně euforie. Prožili si to v prvním utkání osmifinále Evropské ligy s Fenerbahce, kdy okolo Viktorie panoval všeobecný optimismus.

Nezvládli duel jara na Spartě a také se Slavií ve chvíli, kdy už byla Plzeň díky pětibodovému náskoku považována za téměř jistého mistra. Všechny tyto případy varují a trenér Pavel Vrba to ví. „Připravujeme se tak, abychom to zvládli. Jakékoliv podcenění znamená komplikace.“

2. Kraje příliš nefungují

Bylo by nesmyslné tvrdit, že Viktoria není ve formě, když na jaře nevyhrála jen tři z dvanácti utkání a v tabulce letošního roku jí patří 2. místo za Libercem.

Nicméně je jasné, že se Plzni v posledním období nedaří předvádět svou typickou hru podle představ. Utkání v Olomouci, se slabší první půlí a povedeným druhým poločasem, jako by symbolizovalo její celkové jarní počínání, které provází výkyvy.

Jedním z důvodů je slabší forma krajních záložníků, kteří jsou pro úspěch herního stylu Viktorie důležití. Jenomže František Rajtoral se od utkání se Spartou trápí, Michalu Ďurišovi schází větší efektivita a Jan Kovařík se po vydařeném úvodu angažmá v Plzni postupem času rovněž vytrácel.

3. Výkyvy opor

Kolísavá forma provázela v průběhu jara i Pavla Horvátha, který se po březnové nemoci a nabitém programu dostával do tempa pomaleji. Pro hru Plzně má její kapitán stále velmi důležitý význam, proto se na ofenzivě negativně projeví, jakmile mu to nejde na úrovni, na níž se prezentoval v předchozích letech.

I v Olomouci, především v první půli, kazil víc přihrávek, než je u něj zvykem, nešly mu centry z rohových kopů. Jenže v závěru ukázal, proč má ve Viktorii výsadní pozici.

Přestože zahodil pokutový kop, nakonec si připsal gólovou asistenci po přesném balonu na Kolářovu hlavu. A podobně na tom je i Vladimír Darida. I když mu zápas se Slavií nevyšel, o týden dřív zařídil výhru nad Českými Budějovicemi.

4. Rozjetý protivník

Plzni „stačí“ zítra jakkoliv zvítězit a oslavy mohou začít. Jenže v Doosan Areně přivítá Liberec, nejsilnější celek jara, který vyrovnal sérií osmi vítězství v řadě nejen klubový rekord, ale zároveň vytvořil maximum mezi všemi kluby v tomto ročníku.

Slovan navíc potřebuje k dovršení mimořádné stíhací jízdy na třetí příčku zajišťující kvalifi kaci Evropské ligy ještě bod, takže mu motivace neschází.

„Třetí místo je už blízko, ale ve hře je ještě stále šest bodů a teoreticky to není hotové. Na zápas v Plzni se samozřejmě všichni moc těšíme, bude to svátek,“ říká kouč Liberce Jaroslav Šilhavý.

Severočeši podle svých slov rozhodně nechtějí nečinně přispět k tomu, aby si Viktoria zajistila mistrovskou jistotu už v neděli.

Potvrdí formu?

Mistrovská matematika

Plzeň se stane mistrem, když:
- ve dvou zbývajících zápasech (doma Liberec, venku Hradec Králové) alespoň jednou zvítězí nebo dvakrát remizuje

- získá jeden bod a Sparta (v Teplicích, s Duklou) alespoň jednou zaváhá

- získá bod, Sparta vyhraje oba zápasy, ale nesmaže ztrátu ve skóre (zatím pět gólů)

- nezíská ani bod, ale Sparta alespoň jednou zaváhá

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud